Název:
Přidatné látky používané při výrobě nealkoholických nápojů
Autoři:
Prokop, Jiří Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce popisuje použití přidatných látek u nealkoholických nápojů. V literární části jsou přidatné látky rozčleněny do skupin podle toho, které vlastnosti nealkoholických nápojů ovlivňují. Mezi nejvíce používaná aditiva patří konzervační látky, oxid uhličitý, vitamíny, barviva, okyselující látky, hořké látky, aromatické látky, sladidla a látky upravující fyzikální vlastnosti. Jednotlivé skupiny jsou stručně popsány a jsou zde také uvedeny jednotliví zástupci těchto skupin. Všechny přidatné látky jsou podřízeny legislativě, kterou je třeba dodržovat. V experimentální části byl zjišťován obsah (koncentrace) přidatných látek používaných při výrobě nealkoholických nápojů. Metodou vysoko účinné kapalinové chromatografie byl analyzován obsah konzervačních látek, látek upravující kyselost a obsah kyseliny askorbové. U nápojů byl rovněž stanoven obsah titrovatelných kyselin alkalimetrickou metodou.The topic of the thesis is Additives used in the production of soft drinks. In the literary section, the additives are grouped according to the properties of the soft drinks affects. The additives are divided into preservatives, carbon dioxide, vitamins, dyes, acidic substances, bitter substances, flavorings, sweeteners and physical properties agents. The groups are briefly described and the most common representatives of these groups are listed and described. All additives are subject to legislation to be followed. In the experimental part the content of additives used in the production of soft drinks was determined. The method of high performance liquid chromatography was used to analyze the content of preservatives, acidifying agents and ascorbic acid content. Titrated acids were also determined for beverages by the alkalimetric method.
Klíčová slova:
aditiva; nealkoholické nápoje; přidatné látky