Název:
Vliv macerace rmutu na vlastnosti vína z aromatických odrůd
Autoři:
Harcová, Anna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá kryomacerací. V teoretické části jsou popsány všechny složky moštu. Také výroba suchého ledu, který je potřebný ke kryomacerace. A samostatný postup kryomacerace ve vinařském provozu. Charakterizovali jsme si obě použité odrůdy, a to Hibernal a Muškát moravský. U obou odrůd jsme provedli kryomacerace a také standardní postup, abychom získaly odlišné hodnoty, které jsme na závěr vyhodnotili. V úvodu experimentální části jsme popsali hodnoty materiálu, který byl použit jak na kryomaceraci, tak i na standardní postup. Popsaly jsme přípravy, které předchází před kryomacerací a následné provedení. Obě kryomacerace se prováděly na odlišných místech v jiných podmínkách. Proto mohou být výsledky rozdílné. Výsledná vína jsme vyhodnotili senzoricky s pomocí zkušených degustátorů s osvědčením a výsledky zanesly do grafu. Analytické výsledky jsme porovnávali v grafech nebo v tabulkách. Základní parametry všech čtyř výsledných vín máme znázorněny v tabulkách.This bachelor thesis concerns cryomaceration. In the theoretical part all the components of stum are descibed as well as the production of dry ice, which is needed in the process of cryomaceration itself. This spoken process used in viticultural operations is also descibed. We have characterized both of the used wine types, those being Hibernal and Muškát moravský. We carried out cryomaceration with both of these types, as well as the standart procedure, in order to obtain multiple values, which we proceeded to compare and evaluate them. In the introduction of the experimental part we estabilished the values of the material used for cryomaceration and the standart procedure. We described the preparations preceding both cryomaceration and the following execution. Each of these said cryomacerations were done in different locations and conditions. Therefore, the outcomes might differ. We evaluated the produced wines by sensory with the help of experienced degustators. Results were put into a graph. Analytical results were compared in graphs or charts. Basic parameters of all four produced wines are recorded in charts.
Klíčová slova:
kryomacerace; nekryomacerovaný; terpenické látky