Název:
Studium antioxidačních komponent u vybraných růžových vín
Autoři:
Valentová, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Popularita a spotřeba růžových vín v České republice stále stoupá a ruku v ruce s tím roste i snaha poznat jeho složení. Velká pozornost je zaměřena na antixodanty pro jejich příznivé vlastnosti na lidský organismus. Dle naší platné legislativy jsou povolenými metodami výroby růžového vína lisování celých hroznů, krvácení a krátkodobá macerace. Právě délka macerace má stěžejní vliv na množství fenolických látek obsažených ve víně, neboť jejich množství stoupá od vín bílých, přes růžová až k červeným. V této práci bylo experimentálně zkoumáno 25 vzorků růžových vín, vyrobených v roce 2016 z odrůd Frankovka, Rulandské modré, Modrý portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké. Byla stanovena antioxidační aktivita metodou DPPH a dále celkový obsah polyfenolických sloučenin, antokyanů a flavanolů. Pomocí HPLC byl zjištěn obsah hydroxyskořicových kyselin (kumarové, ferulová a kaftarové), katechinu, epikatechinu, resveratrolu a malvidin 3 glykosidu. Vysokou antioxidační aktivitu a vysoký obsah fenolických látek, flavanolů i antokyanů obsahovala vína z odrůd Frankovka a Modrý portugal. Naopak nejnižší antioxidační aktivitu i obsah fenolických látek měla vína vyrobená z odrůdy Rulandské modré.The growing popularity and consumption of rose wines is going hand by hand with the growing effort to analyze their composition. Great attention is focused on antioxidants for their beneficial properties on the human body. According to valid legislation in Czech republic, allowed methods of rose wine production are pressing of the whole grapes, bleeding and short-term maceration. The lenght of maceration has a major impact on the amount of phenolic substances in the produced wine, as their amount increases from white to pink to red wines. In this work, 25 samples of rose wines produced in 2016 from the following varieties: Blaufrankisch, Pinot noir, Blauer Portugieser, Zweigeltrebe and Sankt Laurent, were tested experimentaly. Antioxidant activity was determined by the DPPH method together with the total content of phenolics, anthocyans and flavanols. The content of hydroxycynnamic acids (coumaric, ferrulic and caftar), catechin, epicatechin, resveratrol and malvidin 3 glycosid was determined by HPLC. Wines from varieties Blaufrankisch and Blauer Portugieser showed a high antixodant activity and contained a high amount of phenolics, flavanols and antocyans. The lowest antioxidant activity and the content of phenolics substances had wines produced from the Pinot noir variety.
Klíčová slova:
antioxidanty; antokyany; flavanoly; polyfenoly; růžové víno