Název:
Využití méně známých druhů ovoce pro výrobu nápojů
Autoři:
Oherová, Kristýna Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie Zahradnické fakulty v Lednici. V literární části práce jsou definovány netradiční ovocné druhy a jejich zdravotní význam. V ostatních kapitolách je popsáno několik druhů netradičního ovoce a možnosti jejich zpracování. V experimentální části jsou výsledky vyhodnocení plodů zimolezu, aronie a hlohu peřenoklaného v čerstvém stavu, hodnoty antioxidační kapacity, je popsána samotná výroba nápojů, vyhodnocení hotových nápojů a výsledky senzorické analýzy. Antioxidační kapacita se stanovovala pomocí metod FRAP a DPPH.The Master' s thesis was made on Department of Post-Harvest Technology of Horticulture Faculty in Lednice. In the first chapter is defineded less common fruits and their healthy benefits. The main information about less common fruits and their processing are desribed in the other chapters. The experimental part include information of fresh fruits - honeysuckle, black chokeberry, hawthorn and their antioxidant activity. Antioxidant activity was detected by FRAP and DPPH. There is described the beverage production and the results of sensory analisis.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; aronie; hloh peřenoklaný (Crateagus pinnatifida); méně známé ovocné druhy; nápoje; zimolez