Název:
Studium vaznosti oxidu siřičitého ve vínech révy vinné
Autoři:
Andrusiów, Stanislav Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá vazností oxidu siřičitého se zaměřením na stanovení prvotní dávky SO2 po alkoholové fermentaci. V první části práce je seznámení s oxidem siřičitým, jeho vlastnosti, účinnost, jeho vazby a dávkování. Dále je zde seznámení se školení vína metodou Su-lie s jeho vlastnostmi spojenými s oxidem siřičitým. Druhá část práce se zabývá samotným dávkováním oxidu siřičitého do vín ihned po alkoholové fermentaci a do vín, která zrála na jemných kvasničných kalech. U všech zkoušených vín byl hlavní zkoumaný artikl volný oxid siřičitý. Zkoumáním bylo zjištěno, že vína zrající na jemných kalech mají dobrý vliv na oxidačně-reduktivní potenciál a tím pádem na udržení vyššího obsahu volného oxidu siřičitého, což má za důsledek nižší dávky oxidu siřičitého.The master thesis is focused on the bound sulfur dioxide, especially on its first dosage into the wine after the alcohol fermentation. The first part describes the properties of sulfur dioxide, its effects, bounds and dosing. Next it includes the theoretical background of sur-lie wine aging process in conjuction with the sulfur dioxide. The second part of the thesis was an experiment with the sulfur dioxide dosing into the wines right after the alcohol fermentation in comparison with sur-lie aged wines. The free sulfur dioxide was examined in the resulting wines. It was found out that sur-lie aged wines have a positive effect on redox potential and therefore on keeping higher free sulfur dioxide amounts which results in lower sulfiting dosages needed.
Klíčová slova:
batonáž; jemné kvasniční kaly; oxid siřičitý; Sur-lie; způsoby síření