Název:
Výživa elitních běžců na lyžích v letní přípravě
Překlad názvu:
Nutrition of elite cross-country skiers in summer training
Autoři:
Pilná, Petra ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Název: Výživa elitních běžců na lyžích letní přípravě. Cíle: Cílem bakalářské práce popsat výživu vytrvalostních sportovců závodících v běžeckém lyžování při letní přípravě. Zjistit, jaká je jejich energetická bilance a poměr živin. Dále jestli užívají doplňky stravy. Ke sběru dat byla využita anketa obsahující otevřené otázky týkající se typu a množství zkonzumovaných potravin. Dále obsahuje otázky týkající se pohybových aktivit, konkrétněji typ aktivity, průměrná tepová kvence, počet ujetých/ uběhlých kilometrů, intenzita a spálené elektronické podobě zaslána pěti mužů , kteří patří mezi reprezentanty České republiky běhu na lyžích Výsledky: Tři z pěti elitních běžců na lyžích se nachází gativní energetické . Největší rozdíly se ukázaly v příjmu sacharidů a nejmenší příjmu bílkovin. Průměrné procentuální zastoupení živin ve stravě všech pěti elitních běžců na lyžích je 46,4 % sacharidů, 34,4 % tuků, 17,4 % bílkovin z celkového energetického příjmu. Příjem bílkovin činí 1,9 g/kg tělesné hmotnosti. Čtyři z pěti probandů užívá pravidelně doplňky stravy, mezi nejčastěji užívané patří BCAA a iontový nápoj. Klíčová slova: ěžecké lyžování, bílkoviny, energetický příjem, energetický výdej,Title: Nutrition of elite cross-country skiers during summer preparation. Aims: The study aims to describe the nutrition of endurance athletes competing in cross-country skiing during summer training (season). Also, to discover what is the level of their energy balance and nutrient ratio. Lastly, to find out if supplements were used during the mentioned period. Methods: The research method was a structured survey consisted of open questions focusing on a type and quantity of consumed nutrition. Furthermore, the questions were centred around physical activity detailed of a concrete type, average heart rate, distance of taken mileage, intensity and calories burned. The questionnaire was sent electronically to five men who are among the representatives of the Czech Republic in cross-country skiing. Results: Three out of five elite cross-country skiers were in a negative energy balance of which the most significant difference between energetic expenditure and intake is 1338 kcal. The most notable differences were noticed in the consumption of carbohydrates opposite to the least difference in the protein intake. The percentual average of nutrients in the diet of all five elite cross-country skiers are 46,4 % carbohydrates, 34,4 % fats, 17,4 % protein of total energy intake. Four out of five respondents...
Klíčová slova:
běh na lyžích; doplňky stravy; stravování; cross-country skiing; food supplements; nutrition