Original title:
Enzymatické reakce v superkritickém CO2
Translated title:
Enzymatic Reactions in Supercritical CO2
Authors:
Rochová, Kristina ; Sovová, Helena ; Zarevúcka, Marie Document type: Papers Conference/Event: Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2009 /56./, Srní, Šumava (CZ), 2009-10-19 / 2009-10-22
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Byla studována enzymatická hydrolýza oleje z černého rybízu v superkritickém CO2 (sc‑CO2), v průtočném reaktoru s vrstvou imobilizovaného enzymu (Lipozym®). Černý rybíz (Ribes nigrum L.) je bohatým zdrojem kyselin alfa- a gama-linolenové, jež každá má specifické využití pro dietetické účely. V oleji jsou přítomny ve formě triacylglycerolů a selektivní hydrolýzou lze připravit frakce s rozdílným vzájemným poměrem těchto kyselin. Byl zkoumán vliv reakčních podmínek (T=30–40°C, P=10-28 MPa) na kinetiku reakce, složení reakční směsi, selektivitu a stabilitu enzymu. Výsledky ukazují velmi dobrou stabilitu Lipozymu v sc-CO2. Díky stereospecifitě enzymu došlo k přednostnímu uvolnění kyseliny alfa-linolenové. Bylo testováno spojení superkritické extrakce semen s hydrolýzou získaného rostlinného oleje a následnou frakcionací produktu ve dvou separátorech za účelem zakoncentrování žádané složky. Dále byla měřena stabilita několika dalších, laboratorně připravených enzymů v sc-CO2.Enzymatic hydrolysis of black current seed oil was carried out in supercritical CO2 (sc-CO2), in continuous flow reactor packed with immobilized enzyme Lipozyme. Black currant seed (Ribes nigrum L.) is rich in alfa- and gama-linolenic acids, bound in triacylglycerols, which have different dietetic effect. Selective hydrolysis allows preparation of fractions with different ratio of the two acids. Effect of reaction conditions (T=30–40°C, P=10-28 MPa) on reaction kinetics, composition of reaction mixture, selectivity and stability of enzyme. Results showed good stability of Lipozyme in sc-CO2. Alfa-Linolenic acid was unbound preferably due to enzyme stereospecificity. Combination of supercritical extraction with enzymatic reaction of extracted oil and subsequent fractionation of reaction mixture in two separators was tested in order to separate desired compounds. Further, stability of several enzymes prepared in our laboratory was tested in sc-CO2.
Keywords:
black currant; enzymatic reactions; laboratory tested Project no.: CEZ:AV0Z40720504 (CEP), CEZ:AV0Z40550506 (CEP), 2B06024 (CEP) Funding provider: GA MŠk Host item entry: Sborník, ISBN 978-80-86059-51-8 Note: Související webová stránka: www.chisa.cz/2009
Institution: Institute of Chemical Process Fundamentals AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0181818