Original title:
Jídlo jako téma v umění a vzdělávání
Translated title:
Food as a theme in art and education
Authors:
Chrpová, Julie ; Raudenský, Martin (advisor) ; Pfeiffer, Jan (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] NÁZEV: Jídlo jako téma v umění a vzdělávání AUTOR: BcA. Julie Chrpová KATEDRA: Katedra výtvarné výchovy VEDOUCÍ PRÁCE: doc. PhDr. Martin Raudenský, Ph.D. ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá "jídlem" jako tématem v umění a vzdělávání. Potraviny a připravené pokrmy jsou nejrůznějším způsobem zobrazovány v celé historii lidstva. Způsob zobrazování v sobě zahrnuje jak prvky umělecké, tak i prvky dokumentární. V práci je mapován vývoj výtvarného zobrazování potravin a jídel se zaměřením na fotografii. Poznatky z literární části diplomové práce byly následně využity při tvorbě autorské knihy a při realizaci didaktického projektu. Autorská kniha je vytvořená metodou prolnutí tradice výtvarné kultury s prostředky soudobé vizuální komunikace. Tvoří ji soubor fotografií a je nejen vizuálním záznamem jídelníčku, ale znázorňuje i proces přípravy vybraných jídel od surovin, přes vlastní přípravu až po mapování druhů a množství odpadů vzniklých přípravou jídla. V didaktické části je využito téma diplomové práce k pochopení důležitosti výživy v životě člověka ověřením didaktického projektu prostřednictvím výchovně vzdělávacího procesu. Didaktická část je zaměřena na propojení výtvarné výchovy a výchovy ke zdraví s přesahem do výchovy environmentální a je realizována s žáky osmiletého gymnázia prostřednictvím výtvarného...TITLE: Food as a Theme in Art and Education AUTHOR: BcA. Julie Chrpová DEPARTMENT: Department of Art Education SUPERVISOR: doc. PhDr. Martin Raudenský, Ph.D. ABSTRACT The thesis deals with "food" as a theme in art and education. Food and prepared dishes are displayed in a variety of ways throughout human history. The method of imaging includes both artistic and documentary elements. In this work the development of visual depiction of food and meals with a focus on photography is mapped. The findings from the literary part of the thesis were subsequently used in the creation of the author's book and in the realisation of the didactic project. The author's book is a method of blending the tradition of art culture with the means of contemporary visual communication. It consists of a set of photographs and is not only a visual record of the menu, but also illustrates the process of preparing selected dishes from raw materials, through self-preparation, to mapping the kinds and the amount of waste generated by food preparation. In the didactic part, the topic of the thesis is used to understand the importance of nutrition in human life by verifying the didactic project through the educational process. The didactic part is focused on interconnection of art education and health education with overlap into...
Keywords:
art education; design; didactic project; environment; food; photography; design; didaktický projekt; fotografie; jídlo; výtvarná výchova; životní prostředí
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/111973