Název:
Interakce střevní mikroflóry s vybranými flavonoidy
Překlad názvu:
Interaction of gut microbiota with selected flavonoids
Autoři:
Balatka, Štěpán ; Hodek, Petr (vedoucí práce) ; Koblihová, Jitka (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Mikroflóra nacházející se na povrchu a uvnitř lidského těla je velmi rozsáhlý systém. Velmi významnou a stále ještě ne zcela prozkoumanou oblastí je střevní mikroflóra gastrointestinálního traktu. Střevní mikroflóru tvoří mnoho druhů bakterií, virů, hub nebo některé jednobuněčné eukaryotní heterotrofní organismy. Střevní mikroflóra se účastní například syntézy vitamínů, trávení polysacharidů nebo při ukládání tuků. Významně se zapojuje do metabolismu cizorodých látek a trávení potravy. Cizorodé látky mohou svým působením ovlivňovat složení střevní mikroflóry. Nesmí se opomíjet, že složení střevní mikroflóry se liší u jednotlivých jedinců a je proměnlivé během života. Metabolismus cizorodých látek ve vztahu k lidskému organismu je celosvětovým předmětem studií. Tato práce je věnována metabolismu myricetinu a jeho vlivu na trávicí trakt zdravého jedince a celiaka. Dále je studováno, zda myricetin ovlivňuje biodiverzitu střevních bakterií. Odebrané fekální vzorky od dárce A (celiak) a B (zdravý) byly inkubovány v čase 0, 3 a 6 hodin v McDougallově pufru s myricetinem. Dále byly zkoumány metodou RP-HPLC. Cílem bylo zjistit, zda se přidaný myricetin metabolizuje vykultivovanými bakteriemi na další metabolit (např. dihydromyricetin). Při analýze byl zjištěn úbytek myricetinu v průběhu 6 hodin u obou...The microflora located on the surface of and inside the human body is a very large system. The intestinal microflora of the gastrointestinal tract is a very important and still not fully explored area. The intestinal microflora consists of many types of bacteria, viruses, fungi or some single-cell eukaryotic heterotrophic organisms. The intestinal microflora is involved, for example, in the synthesis of vitamins, digestion of polysacharides or in the storing of fats. It is significantly involved in the metabolism of foreign substances and digestion of food. The activity of foreign substances can influence the composition of the intestinal microflora. It must not be forgotten that the composition of the intestinal microflora differs in separate individuals and is changeable during life. The metabolism of foreign substances in relation to the human organism is a subject of global studies. This work is devoted to the metabolism of myricetin and its influence on the digestive tract of a healthy individual and a person with celiac disease. It is also studied whether myricetin affects the biodiversity of intestinal bacteria. The collected stool samples from donor A (a person with celiac disease) and B (a healthy control) were incubated at 0, 3 and 6 hours in McDougall buffer with myricetin. They were...
Klíčová slova:
biodiverzita; celiakie; metabolismus; myricetin; střevní mikroflóra; biodiversity; celiac disease; intestinal microflora; metabolism; myricetin