Název:
Studium kvality olejnatých semen v chlebových výrobcích
Překlad názvu:
Study of the quality of oilseeds in bread products
Autoři:
Fučík, Jiří ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou olejů lisovaných ze semen olejnin nejčastěji používaných při pečení chlebových výrobků. Analyzovány byly oleje z různě tepelně upravených vzorků semen i vzorků komerčně dostupných olejů.V teoretické části jsou popsány jednotlivé technologické kroky a postupy výroby chleba, charakterizována semena olejnin používaných při pečení chlebových výrobků a oleje z těchto semen. Dále je zde popsána experimentální technika a jednotlivé typy kvantitativní analýzy: číslo zmýdelnění, číslo kyselosti, esterové číslo, jodové číslo a peroxidové číslo. V experimentální části byly zanalyzovány celkem 3 vzorky komerčně dostupných olejů (lněný, sezamový, slunečnicový) a 3 vzorky olejů lisovaných z čerstvých semen (lněná, sezamová, slunečnicová). Semena byla dále pečena v chlebu, lisován a analyzován olej. Výsledky jednotlivých fází úpravy vzorku byly porovnány a případná změna zdůvodněna.
This bachelors thesis focuses on analysis of crude oils pressed from oil seeds commonly used in bread products. Analysis of oils is made on different heat treated samples of seeds and commercial available oils. In the theoretical part is described the bread-making technological steps and processes, characterized oil seeds used in bread-making and oils from these seeds. In addition there is a description of experimental techniques and used types of quantitative analysis: saponification number, acidic number, ester number, iodine number and peroxide number. In the experimental part was analysed in total three samples of commercial available oils (flaxseed, sesame, sunflower) and three samples of oils pressed from fresh oil seeds (flaxseed, sesame, sunflower). Seeds were also baked in the bread, pressed and analysed. Results of each sample preparation phase was compared and possible change justified.
Klíčová slova:
Chlebové výrobky; semena olejnin; tuková čísla; Bread products; lipid numbers; oil seeds
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/178401