Název:
Možnost dalšího využití bezinkových výlisků
Překlad názvu:
Possibility of further use of elderberry marc
Autoři:
Sedláčková, Lucie ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá přípravou koncentrátu a lyofilizátu z extraktu bezových výlisků (bez černý, Sambucus nigra L.) a stanovením vybraných chemických charakteristik v těchto produktech. Teoretická část obsahuje botanickou charakteristiku rostlinného druhu Sambucus nigra L.. Dále je část věnována biologicky aktivním látkám obsaženým v černém bezu a možnostem využití bezu v potravinářství. Je také obecně popsána extrakce, purifikace a identifikace anthokyanových barviv. V další části je popsána analytická metoda HPLC včetně popisu instrumentace. Poslední kapitola je věnovaná popisu použitých metod: metody k zakoncentrování extraktu, UV-VIS spektrofotometrie, stanovení fenolických látek, stanovení sušiny, stanovení aktivní kyselosti a celkové titrační kyselosti. V experimentální části byl optimalizován postup výroby extraktu z bezových výlisků. Získaný extrakt byl zahuštěn pro následné uchování a byl charakterizován na základě vybraných chemických vlastností. Hlavním parametrem kvality extraktu byl celkový obsah anthokyanových barviv. Nejvhodnějším postupem pro přípravu extraktu byl stanoven poměr výlisků a rozpouštědla 1:2,4 (m/V), nejvhodnějším rozpouštědlem byla směs vody a ethanolu v poměru 1:1 (V/V). Podle požadavků zadavatele byl připraven také extrakt za použití vody jako extrakčního činidla. Připravený extrakt byl pro následné uchování zahušťován na vakuové odparce nebo lyofilizován. Degradace barviv při použití odparky byla nejnižší při teplotě vodní lázně 40 °C. Finální produkty byly charakterizovány stanovením rozpustné sušiny, pH, titrační kyselosti, celkových fenolických látek a celkových anthokyanových barviv. Kapalinovou chromatografií byly identifikovány obsažené anthokyanové pigmenty: kyanidin-3-sambubiosid, kyanidin-3-glukosid, kyanidin-3-sambubiosid-5-glukosid a kyanidin-3,5-diglukosid. Celkový obsah anthokyanů byl v koncentrátu stanoven jako ekvivalent kyanidinu-3-glukosidu na 2,8 gl-1 a v lyofilizátu 2,5 gl-1.
This Diploma thesis talks about the production of concentrates and lyophilisate from the extract of elderberry moldlings (elderberry, Sambuvus nigra L.) and by determination by chosen chemical characteristics of these products. The theoretical part includes the botanical characteristics of the plant species Sambucus nigra L. Next is the part that is dedicated to biologicaly active substances found in elderberry and it‘s possible usage in the food industry. Next is the part where the extraction, purification and indentification of anthocyanic dyes are described. In the next part is the analyrical method HPLC described, including the description of instrumentation. The last part talks about the description of the used methods: methods for the concentration of the extract, UV-VIS spectrophotometry, determination of phenolic compounds, determination of dry matter, determination of active acidity and the overall titrating acidity. The experimental part contained the optimalization of the process of producing the extract from elderberry moldings. The extract obtained was then concentrated for preservation and characterization purposes based on selected chemical properties. The total content of anthocyanin dyes was chosen as a quality parameter. The most suitable process for the preparation of the extract was chosen to be the ratio of moldings and solvent 1:2, 4 (m/V). The most suitable solvent was chosen to be a mixture of water and ethanol in a ratio of 1:1 (V/V). According to the needs of the submitter, an extract with the use of water as the extraction agent is also provided. The prepared extract was then concentrated on a vacuum evaporator or lyophilized for storage purposes. The dye degradation while using the evaporator was the lowest in a 40 ° C water bath. The final products were characterized by the determination of soluble solids, pH, titration acidity, total phenolic compounds and total anthocyanin dyes. The anthocyanin pigments contained identified by liquid chromatography are: cyanidine-3-sambubioside, cyanidine-3-glucoside, cyanidine-3-sambubioside-5-glucoside, and cyanidine-3,5-diglucoside The total content of anthocyanins in the concentrate was determined to be equivalent to cyanidine-3-glucoside at 2.8 gl-1 and in the lyophilisate 2.5 gl-1.
Klíčová slova:
anthokyanová barviva; Bez černý (Sambucus nigra L.); extrakce; fenolické látky; lyofilizace; pH; rozpustná sušina; titrační kyselost.; zakoncentrování; concentration; Elderberry (Sambucus nigra L.); extraction; lyophilization; pH; phenolic substances; soluble solids; titrating acidity.; total anthocyanins
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/177414