Název:
Effects of dietary polyunsaturated fatty acids on myocardial and serum lipids in normoxic and chronically hypoxic rat heart
Překlad názvu:
Vliv diety obohacené o polynenasycené mastné kyseliny na srdeční a sérové lipidy v normoxickém a chronicky hypoxickém myokardu potkana
Autoři:
Balková, P. ; Ježková, J. ; Hlaváčková, M. ; Neckář, Jan ; Staňková, B. ; Kolář, František ; Novák, F. ; Nováková, O. Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Atherosklerosa 2008, Praha (CZ), 2008-09-10 / 2008-09-12
Rok:
2008
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] The goal of this study was to fellow up the effect of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and the adaptation to chronic intermittent hypoxic (CIH) on fatty acid (FA) composition of serum and heart lipids in rats. The results of this study showed that PUFA diets and CIH distinctly modified FA profile in serum and heart lipids; both interventions considered to be cardioprotectiveCílem práce bylo sledovat změny srdečních a sérových lipidů potkana po dlouhodobé dietě obohacené o n-3 a n-6 polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) a adaptaci na chronickou intermitentní hypoxii (CIH). Studie ukázala, že jak dieta obohacená o PUFA tak CIH zásadně modifikují složení mastných kyselin v sledovaných lipidech a mohou souviset s potenciálními kardioprotektivními účinky obou intervencí
Klíčová slova:
chronic hypoxia; heart; lipid diet Číslo projektu: CEZ:AV0Z50110509 (CEP) Zdrojový dokument: Atherosklerosa 2008. Diagnostika, léčba, prevence v dětském i dospělém věku, ISBN 978-80-254-2834-4
Instituce: Fyziologický ústav AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0171975