Home > Conference materials > Papers > Effects of dietary polyunsaturated fatty acids on myocardial and serum lipids in normoxic and chronically hypoxic rat heart
Original title:
Effects of dietary polyunsaturated fatty acids on myocardial and serum lipids in normoxic and chronically hypoxic rat heart
Translated title:
Vliv diety obohacené o polynenasycené mastné kyseliny na srdeční a sérové lipidy v normoxickém a chronicky hypoxickém myokardu potkana
Authors:
Balková, P. ; Ježková, J. ; Hlaváčková, M. ; Neckář, Jan ; Staňková, B. ; Kolář, František ; Novák, F. ; Nováková, O. Document type: Papers Conference/Event: Atherosklerosa 2008, Praha (CZ), 2008-09-10 / 2008-09-12
Year:
2008
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] The goal of this study was to fellow up the effect of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and the adaptation to chronic intermittent hypoxic (CIH) on fatty acid (FA) composition of serum and heart lipids in rats. The results of this study showed that PUFA diets and CIH distinctly modified FA profile in serum and heart lipids; both interventions considered to be cardioprotectiveCílem práce bylo sledovat změny srdečních a sérových lipidů potkana po dlouhodobé dietě obohacené o n-3 a n-6 polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) a adaptaci na chronickou intermitentní hypoxii (CIH). Studie ukázala, že jak dieta obohacená o PUFA tak CIH zásadně modifikují složení mastných kyselin v sledovaných lipidech a mohou souviset s potenciálními kardioprotektivními účinky obou intervencí
Keywords:
chronic hypoxia; heart; lipid diet Project no.: CEZ:AV0Z50110509 (CEP) Host item entry: Atherosklerosa 2008. Diagnostika, léčba, prevence v dětském i dospělém věku, ISBN 978-80-254-2834-4
Institution: Institute of Physiology AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0171975