Název:
PCR detekce geneticky modifikované sóji v potravinách a krmivech
Překlad názvu:
PCR detection of genetically modified soybean in food and feed
Autoři:
JOSKOVÁ, Markéta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této bakalářská práce bylo shrnout v teoretické části problematiku genetických modifikací a jejich hlavní využití. Dalším úkolem bylo popsat různé používané metody detekce geneticky modifikovaných rostlinných produktů a jejich vlastnosti. Praktická část je zaměřena na izolaci DNA z různých potravin a krmiv obsahující sóju. Pomocí metody PCR byly vzorky testovány na přítomnost DNA sóji, promotoru CaMV a transgenu pro odolnost k herbicidu Roundup. V rámci této práce bylo testováno celkem 42 vzorků a 5 z nich obsahovalo sóju transgenní. The aim of this thesis was to summarize in the theoretical part the issue of genetic modifications and their main use. Another task was to describe various methods used for detection of genetically modified plant products and their properties. The practical part is focused on the isolation of DNA from various foods and feeds containing soy. Using the PCR method, samples were tested for the presence of soy DNA, the CaMV promoter, and the Roundup resistance transgene. A total of 42 samples were tested and 5 of them contained transgenic soy.
Klíčová slova:
GMO; krmiva; PCR; potraviny; sója; feed; food; GMO; PCR; soy Citace: JOSKOVÁ, Markéta. PCR detekce geneticky modifikované sóji v potravinách a krmivech. České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/53906