Original title:
PCR detekce geneticky modifikované sóji v potravinách a krmivech
Translated title:
PCR detection of genetically modified soybean in food and feed
Authors:
JOSKOVÁ, Markéta Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářská práce bylo shrnout v teoretické části problematiku genetických modifikací a jejich hlavní využití. Dalším úkolem bylo popsat různé používané metody detekce geneticky modifikovaných rostlinných produktů a jejich vlastnosti. Praktická část je zaměřena na izolaci DNA z různých potravin a krmiv obsahující sóju. Pomocí metody PCR byly vzorky testovány na přítomnost DNA sóji, promotoru CaMV a transgenu pro odolnost k herbicidu Roundup. V rámci této práce bylo testováno celkem 42 vzorků a 5 z nich obsahovalo sóju transgenní. The aim of this thesis was to summarize in the theoretical part the issue of genetic modifications and their main use. Another task was to describe various methods used for detection of genetically modified plant products and their properties. The practical part is focused on the isolation of DNA from various foods and feeds containing soy. Using the PCR method, samples were tested for the presence of soy DNA, the CaMV promoter, and the Roundup resistance transgene. A total of 42 samples were tested and 5 of them contained transgenic soy.
Keywords:
feed; food; GMO; PCR; soy; GMO; krmiva; PCR; potraviny; sója Citation: JOSKOVÁ, Markéta. PCR detekce geneticky modifikované sóji v potravinách a krmivech. České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/53906