Název:
Vliv kuchyňských úprav na obsah fenolických látek v petrželi zahradní (Petroselinum crispum)
Překlad názvu:
Influence of kitchen treatments on the content of phenolic substances in parsley (Petroselinum crispum)
Autoři:
HRDLIČKOVÁ, Sylva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá stanovením celkového obsahu fenolických látek obsažených v petrželi zahradní (Petroselinum crispum). Konkrétně byl sledován vliv vybraných kuchyňských úprav (sušení, var) na obsah fenolických látek ve třech odrůdách petržele zahradní: Atika, Hanácká, Olomoucká. Nejprve byl stanoven celkový obsah polyfenolů spektrofotometrií za využití Folin-Ciocalteauva činidla v extraktu z čerstvé petržele, další vzorky byly upraveny sušením a varem. Vždy zvlášť pro kořen a nať. Poté byly identifikovány konkrétní zástupci z řad fenolických látek za pomoci vysokoúčinné kapalinové chromatografie z lyofilizovaného materiálu. Nejvyšší koncentrace fenolických látek byla zjištěna v nati sušené petržele, a to u všech odrůd. Nejvyšší obsah konkrétních fenolických látek - apigenin, kemferol, luteolin byl prokázán v odrůdě Atice, rovněž v nati všech uvedených odrůd. The Master's thesis deals with the determination of the total content of phenolic compounds contained in garden parsley (Petroselinum crispum). Specifically, the influence of selected kitchen treatments (drying, boiling) on the content of phenolic compounds of garden parsley was monitored in the following three varieties: Atika, Hanácká, Olomoucká. First, the total polyphenol content was determined by spectrophotometry using Folin-Ciocalteau reagent in fresh parsley extract, further samples were dried and boiled. It was always done separately for root and stem. Thereafter, specific representatives of the phenolic compounds were identified using high performance liquid chromatography from the lyophilized material. The highest concentration of phenolic compounds was found in the dried parsley stem in case of all varieties. The highest content of specific phenolic compounds - apigenin, kaempferol, luteolin was found in the Atika variety, and also in the stems of all the mentioned varieties.
Klíčová slova:
fenolické látky; Petroselinum crispum; Petroselinum crispum; phenolic compounds Citace: HRDLIČKOVÁ, Sylva. Vliv kuchyňských úprav na obsah fenolických látek v petrželi zahradní (Petroselinum crispum) . České Budějovice, 2019. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/52852