Název:
Acoustic Method of the Cheese Ripening Avaluation
Překlad názvu:
Zrání sýrů sledované pomocí akustických metod
Autoři:
Severa, L. ; Nedomová, Š. ; Trnka, Jan ; Dvořáková, Pavla ; Buchar, J. Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Symposium on Advances in Experimental Mechanics /25./, České Budějovice, Český Krumlov (CZ), 2008-09-24 / 2008-09-27
Rok:
2008
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] The objective of this study consists in the assessement the suitability of using the acoustic impulse-response technique to evaluate Edam cheese texture and maturity. The acoustic response - history of the surface displacement and the surface velocities were detected by the double-channel laser-vibrometer. The history of the impact force has been also recorded. The non-destructive impact tests could be useful for predicting cheese ripening.Cílem studie je použití akustických vln pro vyhodnocení stupně zralosti sýra zn. Eidam. Při diagnostice zralosti je použita dvoukanálová laser-vibrometrie, pomocí níž jsou detekovány historie posuvů a rychlostí v bodech povrchu sýra, který je při experimentech rázově zatěžován. Historie rázové síly je snímána tenzometricky. Ukázalo se, že při posuzování zralosti sýra je tato metoda perspektivní.
Klíčová slova:
acoustic impulse-response technique; cheese ripening; Edam maturity Číslo projektu: CEZ:AV0Z20760514 (CEP), IAA201990701 (CEP) Poskytovatel projektu: GA AV ČR Zdrojový dokument: 25th Danubia-Adria Symposium on Advances in Experimental Mechanics, ISBN 978-80-01-04162-8
Instituce: Ústav termomechaniky AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0163518