Original title:
Účinné přesvědčování v pohostinských službách
Translated title:
Effective persuasion in restaurant services
Authors:
Fialová, Markéta ; Vranka, Marek (advisor) ; Sedláček, Mojmír (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je věnována psychologickému tématu přesvědčování, přičemž předkládá poznatky z teoretické roviny a návrh praktické aplikace v oblasti pohostinství. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu přesvědčování, jeho etické aspekty a faktory, které se v persvazivním procesu projevují. Zvláštní důraz je kladen na představení těchto poznatků v kontextu pohostinství, výzkumy jsou proto prezentovány na příkladu návštěvy fiktivní restaurace. Praktická část práce se zaměřuje na návrh výzkumného projektu. Popisuje návrh experimentu srovnávající účinnost principu sociálního schválení v prostředí kolektivistické a individualistické kultury. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)This bachelor thesis is dedicated to the psychological topic of persuasion and it brings findings from the theoretical background of the topic as well as a design of a practical application in the field of restaurant services. The theoretical part is focused on the definition of persuasion, ethical aspects and factors which appear in the proces of persuasion. The main stress is put on the presentation of these findings in the context of restaurant services; the studies are therefore presented on the example of a visit of an imaginary restaurant. The practical part of the thesis is focused on a design of a specific project. It desribes an experiment which would compare the efficacy of the principle known as social proof in both idividualistic and collectivistic cultures. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Keywords:
Persuasion|Restaurant services|Social proof; Přesvědčování|Pohostinství|Sociální schválení
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/103678