Original title:
Voltametrické stanovení Sudanu I na stříbrné pevné amalgámové elektrodě
Translated title:
Voltammetric Determination of Sudan I on Silver Solid Amalgam Electrode
Authors:
Kadeřábková, Marta ; Fischer, Jan (advisor) ; Schwarzová, Karolina (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předmětem studie této bakalářské práce byl vývoj metody stanovení azobarviva Sudan I (1-fenylazo-2-naftol, CAS# 842-07-9), které se využívá v průmyslu, v potravinách je jeho přítomnost nežádoucí. Byla použita technika diferenční pulzní voltametrie (DPV) na rtuťovým meniskem modifikované stříbrné pevné amalgámové elektrodě (m-AgSAE) v prostředí 50 % methanolu a Brittonova-Robinsonova pufru pH od 2 do 12. Pro stanovení Sudanu I bylo optimální prostředí 50 % methanolu a BR pufru o pH 4,0, ve kterém bylo možné, bez nutnosti regenerace povrchu pracovní elektrody, provádět opakovaná měření. Lineární kalibrační závislosti látky byly získány v rozmezí 1∙10-6 -1∙10-5 mol∙l-1 a 1∙10-5 -1∙10-4 mol∙l-1 . Mez stanovitelnosti byla 6,2∙10-7 mol∙l-1 . Následně byla testována použitelnost metody na vzorcích obsahujících vedle sebe Sudan I a potravinářské barvivo Sunset Yellow (v koncentračním rozmezí 1∙10-6 -1∙10-5 mol∙l-1 ), ale metoda pro tuto dvojici analytů nebyla dostatečně selektivní.The subject of this thesis was the development of method for determination of azo dye Sudan I (1-phenylazo-2-naphtol, CAS# 842-07-9) which is used in industry but it is undesirable in food products. The technique of differential pulse voltammetry (DPV) was used on a silver solid amalgam electrode modified by mercury meniscus (m-AgSAE) in 50 % methanol and Britton-Robinson (BR) buffer pH from 2 to 12 supporting electrolyte. Optimal conditions for Sudan I determination were in 50 % methanol and BR buffer pH 4,0, in which it was possible, without the need to regenerate the working electrode surface, to perform repeated measurements. Linear calibration of the substance was obtained in the range 1∙10-6 -1∙10-5 mol∙l-1 and 1∙10-5 -1∙10-4 mol∙l-1 . Limit of quantification was 6,2∙10-7 mol∙l-1 . Subsequently, usability of developed method was tested on samples containing Sudan I and food colorant Sunset Yellow (in the range from 1∙10-6 to 1∙10-5 mol∙l-1 ), but the method for these two analytes was not selective enough.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/103492