Název:
Analýza nabízených pořadů s tématikou gastronomie a jejich pozice v českém televizním vysílání
Překlad názvu:
Analysis of shows with gastronomy content and their positions in czech television brodcast
Autoři:
Chmátal, David ; Kruml, Milan (vedoucí práce) ; Zábrodská, Kristina (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce sleduje rozmach trendu gastronomie a kulinářství ve společnosti a jeho převzetí masovými médii. Práce si nedává za cíl odpovědět z jaké příčiny média pracují s novými trendy během procesu vzniku mediálního obsahu, nýbrž se snaží zmapovat jednotlivá sdělení a nalézt odpověď na to, jakou formou média s obsahem pracují a jak je gastronomie a kulinářství prezentováno v předních pořadech v českém éteru. Pomocí obsahové analýzy práce srovnaná jednotlivé pořady a jejich podíl kulinářského obsahu zahrnující široké spektrum podnětů a dobu vyobrazující samotný akt vaření. Práce tak odkrývá, do jaké míry média používají aktuální trendy pro tvorbu svého obsahu a také za jakým účelem diváci obsah vyhledávají. Výzkum pracuje s mediální preferencí zábavy v mediální tvorbě a komparací obsahu se sledovaností odpovídá na to otázku, jakému obsahu dávají diváci v České republice přednost. Klíčová slova Obsahová analýza, TV Show, pořady, programové schéma, gastronomie, kulinářství, Prostřeno, Masterchef,Bachelor thesis follows expansion of gastornomy and culinary trend in modern society and its way of using by mass media. This work does not look for answers to why media use new trends in proces of creation of new media content, nevertheless this work tries to create a picture of how media use these trends and in which way. Following work focused on the presentation of gastronomy in czech media. Published research provides comparation of representation of gastronomy in several TV shows by using content analysis. This research discovers actual share of act of cooking and other examples of gastronomy. One of the goals of this work is to discover how media use gastronomy topic and also for which purpose we, as a spectators, consume their content. One of the main ideas behind this research is strong position of entertainment in media and its influence of rating numbers. Keywords Content analysis, TV Show, programme scheme, gastronomy, culinary, Prostřeno, Masterchef,
Klíčová slova:
Ano šéfe; gastronomie; Kluci v akci; kulinářství; Masterchef; Obsahová analýza; pořady; programové schéma; Prostřeno; TV Show; Ano sefe; Content analysis; culinary; gastronomy; Kluci v akci; Masterchef; programme scheme; Prostreno; TV Show