Název:
Psychoreologie kečupů
Překlad názvu:
Psychorheology of ketchup
Autoři:
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Panovská, Z. ; Šedivá, A. ; Vykutilová, T. Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2007 /54./, Srní, Šumava (CZ), 2007-10-15 / 2007-10-18
Rok:
2007
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Byla analyzována řada 12 kečupů, odebraných na domácím trhu, při 23 C a 45 C. Byly stanoveny základní reologické charakteristiky (statická mez toku, zdánlivá viskosita, tixotropie a viskoelasticita) pomocí rotačního reometru RheoStress 300 v uspořádání rýhovaných souosých válců a vane rotoru a texturní vlastnosti pomocí senzorické analýzy. Korelací reologických a senzorických dat byly získány těsné funkční závislosti s vysokými hodnotami korelačních koeficientů.A series of twelve ketchups picked up at the Czech markets was analysed at the temperatures 230C and 450C. There were determined the basic rheological characteristics (static yield stress, apparent viscosity, thixotropy, and viscoelasticity) using a rotational rheometer RheoStress 300 (TermoHaake Karlsruhe, Germany) and textural properties using sensor analysis. With the help of correlation of rheological and sensorical data there were derived close functional dependencies with large values of correlation coefficients.
Klíčová slova:
ketchup; psychorheology; sensor analysis Číslo projektu: CEZ:AV0Z20600510 (CEP), IAA2060404 (CEP) Poskytovatel projektu: GA AV ČR Zdrojový dokument: CHISA 2007, ISBN 80-86059-47-2
Instituce: Ústav pro hydrodynamiku AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0004497