Original title:
Úloha faktorů výživy v rozvoji diabetu 1. typu
Translated title:
Dietary factors in the development of type 1 diabetes
Authors:
Fiala, Marek ; Funda, David (advisor) ; Grobárová, Valéria (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] Type 1 diabetes mellitus is an autoimmune disease which develops in genetically susceptible individuals and whose incidence rapidly increases, especially in developed countries. Type 1 diabetes is believed to be strongly associated with the environment: viruses, stressful life events or the absence of exposition to antigens in early life increase its incidence. Antigens to which we are expressed continuously are food antigens. Gluten, milk proteins or the intake of vitamin D precursors clearly influence type 1 diabetes pathogenic process. This bachelor's thesis aims to describe our current knowledge on the role of dietary factors in type 1 diabetes, their possible immune mechanisms and also interplay with other environmental factors. Key words: type 1 diabetes, dietary factors, gluten-free diet, immune mechanisms, prevention, NOD mouse, mucosal immunityDiabetes mellitus 1. typu je autoimunitní onemocnění, které se vyvíjí u geneticky náchylných jedinců a jehož výskyt se zejména ve vyspělých zemích rychle zvyšuje. Rozvoj tohoto onemocnění je často spojován s faktory prostředí: viry, stresující životní události nebo absence expozice antigenům v raném životě zvyšují jeho výskyt v populaci. Antigeny, kterým jsme nepřetržitě vystavováni, jsou obsaženy v potravě. Lepek, mléčné bílkoviny nebo příjem prekurzorů vitaminu D jednoznačně ovlivňují patogenní proces diabetu mellitu 1. typu. Tato bakalářská práce si klade za cíl popsat naše současné znalosti o úloze výživových faktorů u diabetu 1. typu, jejich možných imunitních mechanismech a interakcích s dalšími vnějšími faktory. Klíčová slova: diabetes 1. typu, faktory výživy, bezlepková dieta, imunitní mechanismy, prevence, NOD myš, slizniční imunita
Keywords:
dietary factors; gluten-free diet; immune mechanisms; mucosal immunity; NOD mouse; prevention; type 1 diabetes; bezlepková dieta; diabetes 1. typu; faktory výživy; imunitní mechanismy; NOD myš; prevence; slizniční imunita
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/98286