Název:
Produkce lipolytických enzymů kvasinkami
Překlad názvu:
Production of lipolytic enzymes by yeasts
Autoři:
Bradáčová, Kristína ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Táto diplomová práca je zameraná na riadenú produkciu lipolytických enzýmov, bioaktívnych látok a lipidov produkovaných karotenoidnými kvasinkami. Teoretická časť práce je zameraná na charakterizáciu lipáz, karotenoidov, lipidov, ich vlastnosti, možnosti produkcie a aplikácie. V experimentálnej časti boli enzýmy, karotenoidy a lipidy produkované pomocou kvasiniek Rhodotorula mucilaginosa, Cystofilobasidium macerans a Sporidiobolus salmonicolor submerznou kultiváciou na minerálnych médiách s rôznymi prídavkami: glukóza, glycerol, tuk, tuk s glukózou, tuk s polysorbátom 80, tuk s glycerolom, tuk s polyetylénglykolom, tuk s vyšším a nižším prídavkom kyseliny palmitovej, enzymatický hydrolyzát tuku, kyslý hydrolyzát a bázický hydrolyzát. Bola sledovaná aktivita extracelulárnej lipázy po 96 hodinovej kultivácii, koncentrácia -karoténu, celkových karotenoidov, ergosterolu a ubichinónu v bunkách pomocou HPLC, koncentrácia mastných kyselín a množstvo tuku pomocou GC. Produkcia sa líšila v závislosti na použitej kvasinke a použitom substráte. Karotenoidy boli najviac produkované kvasinkou Cystofilobasidium macerans, ergosterol kvasinkou Sporidiobolus salmonicolor. Ubichinón bol takmer ekvivalentne produkovaný u každej kvasinky. Lipázová aktivita bola najvyššia u kvasinky Sporidiobolus salmonicolor. Vybraná vzorka média s vysokou lipolytickou aktivitou bola ďalej separovaná a analyzovaná pomocou ultrafiltrácie a PAGE-SDS elektroforézy. Táto diplomová práca bola robená v rámci medzinárodného projektu ,,LipoFungi“.
This diploma thesis is focused on controlled production of lipolytic enzymes, bioactive substances and lipids by carotenogenic yeasts. Theoretical part deals with characterization of lipolytic enzymes, carotenoids, lipids and their properties, possibility of production and application. In experimental part the enzymes, carotenoids and lipids were produced by red yeasts Rhodotorula mucilaginosa, Cystofilobasidium macerans and Sporidiobolus salmonicolor by submerged cultivation in mineral medium with different additions: glucose, glycerol, fat, fat with glucose, fat with polysorbate 80, fat with glycerol, fat with polyethylene glycol, fat with higher and lower addition of palmitic acid, enzymatic fat hydrolysate, acidic hydrolysate a basic hydrolysate. The activity of extracellular lipase was monitored in medium after 96-hour cultivation. Concentration of -carotene, total carotenoids, ergosterol and ubiquinone was determined by HPLC, concentration of fatty acids and amount of fat by GC. Production had differed depending on used yeasts and substrate. As the best producer of carotenoids Cystofilobasidium macerans was found, ergosterol was highly produced by Sporidiobolus salmonicolor. The production of ubiquinone was almost equivalent in all yeasts and lipolytic activity was the highest in Sporidiobolus salmonicolor. The patricular medium sample with high lipolytic activity was further separated and analysed by ultrafiltration and PAGE-SDS electrophoresis. This diploma thesis was done within the international project ,,LipoFungi“.
Klíčová slova:
Cystofilobasidium macerans; karotenoidy; lipidy.; lipolytický enzým; Rhodotorula mucilaginosa; Sporidiobolus salmonicolor; carotenoids; Cystofilobasidium macerans; lipids.; lipolytic enzyme; Rhodotorula mucilaginosa; Sporidiobolus salmonicolor
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/80702