Název:
Příprava vzorků pro analýzu DNA v potravinách rostlinného původu
Překlad názvu:
Sample preparation for DNA analysis from foods of plant origin
Autoři:
Silná, Renata ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Kovařík, Aleš (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Izolace vysoce kvalitní rostlinné DNA je nezbytná pro mnoho aplikací molekulární biologie. Nicméně, rostlinná DNA a potraviny rostlinného původu obsahují velké množství polysacharidů, polyfenolů a jiných sekundárních metabolitů, které snižují výtěžnost a kvalitu izolované DNA. Cílem této diplomové práce byla příprava vzorků a různých potravinových matric pro izolaci DNA magnetickými částicemi. Jednalo se o 5 druhů zeleniny a 10 druhů různě zpracovaných zeleninových potravinových výrobků. Homogenizace matric byla provedena v CTAB pufru. Izolace rostlinné DNA byla provedena magnetickými částicemi s navázanými karboxylovými skupinami. Veškerá DNA byla izolována v kvalitě vhodné pro konvenční PCR, testována dvěma sadami primerů umožňujících amplifikaci 700 bp amplikonů, u tepelně zpracovaných výrobků na 220 bp a pro PCR v reálném čase. Byla srovnána účinnost separace magnetických částic s navázanou DNA pomocí magnetického separátoru a magnetické jehly. DNA vyšší čistoty byla izolována magnetickou jehlou. Mikrometoda izolace rostlinné DNA z homogenátů s CTAB pomocí magnetických částic je vhodná pro různě zpracované potraviny.
The isolation of high quality DNA is nessecary for many molecular biology applications. However, plant DNA contains high amonts of polysaccharides, polyphenols and various secondary metabolites, which decrease yield and quality of isolated DNA. The aim of this study was preparation of samples and different food matrices for DNA isolation DNA by magnetic particles. It was about 5 species of vegetable and 10 species of processed plant food. Homogenization of samples was performed in CTAB buffer. Isolation of plant DNA was performed by magnetic particles covered with carboxyl groups. All DNAs were isolated in conventional PCR qualities using primers for 700 bp amplicons, in the case of heat processed products for 220 bp ampilicons and for real time PCR. The efficiancy of separation of magnetic particles with DNA by magnetic separator and magnetic needle was compared. It was find out that DNA of higher purity was isolated using magnetic needle. The micromethod of isolation of plant DNA from homogenates with CTAB with magnetic particles is suitable for different processed food.
Klíčová slova:
homogenizace; izolace DNA; magnetické částice; polymerázová řetězová reakce; potravinové výrobky; zelenina; food products; homogenization; isolation of DNA; magnetic particles; polymerase chain reaction; vegetable
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/80676