Název:
Stabilita a vlastnosti kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů
Překlad názvu:
Stability and properties of combined beverages and fruit concentrates
Autoři:
Klatová, Kamila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá stabilitou a základními vlastnostmi kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů. V teoretické části byla popsána výroba a využití ovocných koncentrátů. Dále se práce zabývala anthokyanovými pigmenty a fenolickými látkami. Byl popsán princip a instrumentace kapalinové chromatografie a elektronové paramagnetické rezonance. V další podkapitole byly popsány metody stanovení celkových anthokyanů a fenolických látek. V experimentální části práce bylo popsáno stanovení rozpustné sušiny, viskozity a antioxidační aktivity. Metodou podle Folin-Ciocalteua byl stanoven celkový obsah fenolických látek a pHdiferenciální metodou celkový obsah anthokyanů. Pomocí kapalinové chromatografie byl ve vzorcích stanoven obsah kyanidin-3-glukosidu a kyanidin-3-galaktosidu.
This diploma thesis deals with the stability and basic properties of combined beverages and fruit concentrates. The theoretical part describes the production and use of fruit concentrates. Furthermore, the work deals with anthocyanic pigments and phenolic substances. The principle and instrumentation of liquid chromatography and electron paramagnetic resonance were described. In the next subchapter, the methods of determination of total anthocyanins and phenolic substances were described. The experimental part of the thesis described the determination of soluble solids, viscosity and antioxidant activity. The total content of phenolic compounds were determined by the Folin-Ciocalteua method and the total anthocyanins were determined by the pH-differential method. In the samples were determined cyanidine-3-glucoside and cyanidin-3-galactoside by liquid chromatography.
Klíčová slova:
anthokyany; aronie; elektronová paramagnetická rezonance; fenolické látky; Folin-Ciocalteu metoda; kapalinová chromatografie; koncentrát; Ovoce; ph-diferenciální metoda; anthocyanins; aronia; concentrate; electron paramagnetic resonance; Folin-Ciocalteu method; Fruit; liquid chromatography; ph-diferential method; phenolic compounds
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/80659