Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stabilita a vlastnosti kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů
Klatová, Kamila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stabilitou a základními vlastnostmi kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů. V teoretické části byla popsána výroba a využití ovocných koncentrátů. Dále se práce zabývala anthokyanovými pigmenty a fenolickými látkami. Byl popsán princip a instrumentace kapalinové chromatografie a elektronové paramagnetické rezonance. V další podkapitole byly popsány metody stanovení celkových anthokyanů a fenolických látek. V experimentální části práce bylo popsáno stanovení rozpustné sušiny, viskozity a antioxidační aktivity. Metodou podle Folin-Ciocalteua byl stanoven celkový obsah fenolických látek a pHdiferenciální metodou celkový obsah anthokyanů. Pomocí kapalinové chromatografie byl ve vzorcích stanoven obsah kyanidin-3-glukosidu a kyanidin-3-galaktosidu.
Základní chemická charakteristka šťáv vybraných odrůd červené srstky
Klatová, Kamila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných chemických vlastností červenoplodých odrůd srstky angreštu. V teoretické části byly popsány základní biologické znaky angreštu, některé choroby, škůdci a vybrané červenoplodé odrůdy. Dále se práce zaměřila na účinné látky obsažené v plodech angreštu s charakteristikou jednotlivých látek a využití plodů angreštu v potravinářském průmyslu. Byl popsán princip jednotlivých metod stanovení vybraných parametrů šťáv angreštu: stanovení celkové a rozpustné sušiny, hodnoty pH, titrační kyselosti, formolového čísla a stanovení redukujících sacharidů. V experimentální části byly popsány postupy základních metod použitých pro stanovení vybraných chemických charakteristik angreštových plodů a porovnány mezi sebou. Byly zjištěny rozmezí hodnot u všech jednotlivých stanovení. Celková sušina se pohybovala od 9,96–21,80 hm. %, rozpustná sušina pak od 9,80–15,19 hm. %, titrační kyselost v rozmezí 261,9–411,0 mmol H+ kg1, formolové číslo od 6,11–38,45 cm3 0,1 mol dm3 NaOH na 100 g a množství redukujících sacharidů bylo stanoveno na 6,27–10,87 hm. %.
Stabilita a vlastnosti kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů
Klatová, Kamila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stabilitou a základními vlastnostmi kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů. V teoretické části byla popsána výroba a využití ovocných koncentrátů. Dále se práce zabývala anthokyanovými pigmenty a fenolickými látkami. Byl popsán princip a instrumentace kapalinové chromatografie a elektronové paramagnetické rezonance. V další podkapitole byly popsány metody stanovení celkových anthokyanů a fenolických látek. V experimentální části práce bylo popsáno stanovení rozpustné sušiny, viskozity a antioxidační aktivity. Metodou podle Folin-Ciocalteua byl stanoven celkový obsah fenolických látek a pHdiferenciální metodou celkový obsah anthokyanů. Pomocí kapalinové chromatografie byl ve vzorcích stanoven obsah kyanidin-3-glukosidu a kyanidin-3-galaktosidu.
Základní chemická charakteristka šťáv vybraných odrůd červené srstky
Klatová, Kamila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných chemických vlastností červenoplodých odrůd srstky angreštu. V teoretické části byly popsány základní biologické znaky angreštu, některé choroby, škůdci a vybrané červenoplodé odrůdy. Dále se práce zaměřila na účinné látky obsažené v plodech angreštu s charakteristikou jednotlivých látek a využití plodů angreštu v potravinářském průmyslu. Byl popsán princip jednotlivých metod stanovení vybraných parametrů šťáv angreštu: stanovení celkové a rozpustné sušiny, hodnoty pH, titrační kyselosti, formolového čísla a stanovení redukujících sacharidů. V experimentální části byly popsány postupy základních metod použitých pro stanovení vybraných chemických charakteristik angreštových plodů a porovnány mezi sebou. Byly zjištěny rozmezí hodnot u všech jednotlivých stanovení. Celková sušina se pohybovala od 9,96–21,80 hm. %, rozpustná sušina pak od 9,80–15,19 hm. %, titrační kyselost v rozmezí 261,9–411,0 mmol H+ kg1, formolové číslo od 6,11–38,45 cm3 0,1 mol dm3 NaOH na 100 g a množství redukujících sacharidů bylo stanoveno na 6,27–10,87 hm. %.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.