Název:
Česká veřejnost k problematice geneticky upravených potravin – červen 2017
Překlad názvu:
Attitude of Czech Public to genetically modified food - June 2017
Autoři:
Pilecká, Jarmila Typ dokumentu: Výzkumné zprávy
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Edice: Tiskové zprávy CVVM, svazek: or170907
Abstrakt: [cze][eng] V červnovém výzkumu zjišťovalo CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i. postoje české veřejnosti ke geneticky upraveným potravinám. Konkrétně bylo zjišťováno, zda se respondenti o téma geneticky modifikovaných potravin zajímají. Následně zodpovídali, jak často při nákupu potravin sledují údaje o genetické úpravě potravin či složek na etiketách výrobků. Poslední částí bloku byla sada výroků týkající se bezpečnosti konzumace takových potravin, stavu vědeckého poznání jejich dopadů na zdraví člověka a nakupování geneticky modifikovaných potravin. Zpráva nabízí i srovnání některých výsledků s výzkumem Pew Research Centre z USA.In June 2017 Public Opinion Research Centre included a block of questions connected to genetically modified food. Specifically, respondents commented their interest in genetically modified food. Subsequently, how often respondents monitor data on genetically modifying food or product ingredients on product labels. The last part of the block was a set of statements regarding the safety of eating such food, scientific knowledge of their impact on human health and the buying genetically modified food. The report also offers some comparison of the results of research by the Pew Research Centre in the US.
Klíčová slova:
genetically modifying food; GMO