Název:
Potravinové alergie a intolerance - fakta a mýty
Překlad názvu:
Food allergies and intolerances - facts and myths
Autoři:
Češková, Blanka ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Šatný, Martin (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Onemocnění spojená s přecitlivělostí na potraviny, mezi které se řadí potravinové alergie i potravinové intolerance, jsou celosvětově na vzestupu. Alergická onemocnění se v ekonomicky vyspělých státech dle WHO stala největší dětskou environmentální epidemií. Dysregulace imunitní tolerance je základním mechanismem, který se na rozvoji potravinové alergie podílí. Podle současného názoru riziko vzniku alergií více souvisí s jinými faktory životního stylu, jako jsou složení stravy, tělesná aktivita nebo obezita. Potravinové alergie u dětí a u dospělé populace se liší jak ve spektru spouštěcích potravin, tak svými projevy i jejich závažností. Rozdílná je také prognóza u alergií na různé druhy potravin. Jedním z nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují správný rozvoj imunitního systému dítěte, je výživa. Do 4. až 6. měsíce by mělo dítě dostávat výhradně mateřské mléko - pro kojence je to nejvhodnější a z alergologického hlediska i nejbezpečnější strava. Posiluje jeho imunitní systém. Je pozorován jeho pozitivní vliv zejména na výskyt potravinových alergií a atopického ekzému. Rozvoji astmatu a jiných alergií ale zřejmě zabránit nedokáže. Kojení má mimořádný význam a přínos v prevenci řady onemocnění pro dítě i matku. Mléko je ve výživě většiny národů významnou potravinou, přesto se najde skupina lidí,...Food-related diseases, including food allergies and food intolerances, are on the rise worldwide. According to the World Health Organisation (WHO), allergic diseases in the economically advanced countries of the WHO have become the largest child environmental epidemic. Dysregulation of immune tolerance is the basic mechanism involved in the development of food allergy. It is believed that the risk of developing allergies is more related to other lifestyle factors such as a diet, physical activity or obesity. Food allergies in children and adult populations vary both in the spectrum of triggering foods and also their symptoms and their severity. The prognosis also differs in allergies for different types of foods. One of the most important factors affecting the correct development of the baby's immune system is nutrition. In the first 4 - 6 months, the baby should only receive breast milk - for infants it is the most appropriate and allergenically safe diet. It strengthens their immune system. Its positive effect is observed especially on the occurrence of food allergies and atopic eczema. However, developing asthma and other allergies may not be prevented. Breastfeeding has an extraordinary importance and benefits in preventing many illnesses for both the child and the mother. Milk is a major food...
Klíčová slova:
alergický pochod; bílkoviny kravského mléka; imunita; mléko; Potravinová alergie; potravinová intolerance; cow milk protein; Food allergy; food intolerance; immunity. allergy development; milk