Název:
Hodnocení fenolické zralosti hroznů v podmínkách jižní Moravy
Autoři:
Dvoracký, Milan Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Význam sledování kvalitativních parametrů (cukernatost, titrovatelné kyseliny, pH) při určování optimální zralosti modrých moštových odrůd lze považovat za způsob, který poskytuje pouze omezené a nedostatečné informace. Pro stanovení požadované kvality zralosti je nutné hodnotit zrání hroznů určených pro výrobu kvalitních červených vín vedle senzorických metod i metodami analytickými, které jsou schopny definovat změnu fenolických látek v bobulích, a tím průkazněji ovlivňovat určení termínu sklizně. Hodnoty fenolických látek se významně mění v závislosti na stanovišti i odrůdě. Práce sleduje změny a vývoj fenolických látek v bobulích, jejich vztah ke kvalitativním i senzorickým parametrům. Zabývá se senzorickou metodou hodnocení zralosti semen bobulí hroznů a také světově uznávanou analytickou metodou "Glories", hodnotící úroveň fenolických látek s ohledem na zvolené odrůdy a stanoviště na jižní Moravě.The importance of monitoring the quality parameters (sugar content, titratable acid pH) in determining the optimum ripeness of blue grape varieties can be considered a method which provides only limited and inadequate information. To determine the required quality should be evaluated ripening grapes intended for the production of high quality red wines in addition to sensory methods and analytical methods which are able to define the change of phenolic compounds in berries and accordingly influence the determination of the harvest. The values of phenolic compounds vary significantly depending on the site and variety. My thesis tracks changes and development of phenolic compounds in berries, their relationship to quality and sensory parameters. It deals with the sensory evaluation method ripe berry grape seeds and also world-renowned analytical method "Glories", evaluating the level of phenolic compounds on selected varieties and habitats in South Moravia.
Klíčová slova:
fenolická zralost; fenolické látky; hodnocení zralosti hroznů; metoda Glories