Název:
Vývoj ekologického zemědělství a produkce biopotravin
Autoři:
Trešlová, Iveta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá vývojem ekologického zemědělství a produkcí biopotravin. V úvodu je popsána obecná charakteristika ekologického zemědělství, jaké jsou hlavní cíle, zásady při pěstování rostlin a zásady chovu zvířat. Dalším bodem práce je vznik ekologického zemědělství v ČR a jeho následný vývoj. Vývoj ekologického zemědělství je spíše zaměřen na kraje ČR, jak narůstal počet ekofarem a počet ploch. V práci je také uvedena struktura produkce na ekofarmách, jak rostlinná produkce, tak i živočišná produkce a je objasněna současná legislativa ekologického zemědělství. Poslední kapitola se zabývá obecnou charakteristikou biopotravin a jejich označením. Dále práce zmiňuje vývoj produkce vybraných biopotravin, uvádí jejich výhody a nevýhody a řeší současnou situaci biopotravin. Celá práce je zpracovaná na základě literární rešerše získaných pramenů, které jsou uvedeny na konci práce v seznamu literatury.Bachelor thesis deals with the development of organic farming and of organic food production. The introduction describes the general characteristics of organic farming, what are the main objectives, principles of plant cultivation and animal husbandry principles. The development of organic farming is more focused on the region of the Czech Republic, as was increasing number of organic farms and a number of areas. The thesis also describes the structure of production on organic farms, both plant and animal. It is also explained the current legislation of organic farming. The last chapter describes the general characteristics of organic products and their labeling. The thesis describes the development of the production of selected organic food. There are mentioned their advantages and disadvantages and also the current situation of organic food. The whole thesis was based on a literary research of obtained sources, that are listed at the end of work in the bibliography.
Klíčová slova:
biopotraviny; bioprodukce; ekologické zemědělství; rostlinná produkce; živočišná produkce