Název:
Potravinové alergeny
Autoři:
Vymazalová, Pavla Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce pojednává o velmi aktuální problematice a tím jsou potravinové alergeny. V dnešní době se mluví o potravinových alergiích čím dál častěji a právě proto jsem si toto téma vybrala. Alergeny jsou obsažené v mnoha běžně používaných potravinách. Většina z nich může způsobit až těžká zdravotní rizika po jejich konzumaci. V úvodu této práce jsem se zabývala četností potravinových alergií v České republice a příčinách jejich vzniku. V dalších kapitolách jsou představeny jednotlivé potraviny, které obsahují alergenní složky. Tyto alergeny pak musejí být uvedeny na obalech potravin nebo jídelním lístku v restauracích dle vyhlášky 177/2011 Sb. V práci jsem se zaměřila převážně na podrobný popis těchto alergenních složek potravin. Detailně jsou rozebrány nejběžnější alergeny, se kterými se setkáváme denně. Řadíme sem mléko, obilniny, vejce a rybí výrobky.This thesis discusses the most topical issues and thus are food allergens. Today we talk about food allergies increasingly. This is reason why I have chosen this topic. Food allergens are present in many commonly used foods. Most of them can cause severe health risks after their consumption. At the beginning of this work, I dealt with the frequency of food allergies in the Czech Republic and with their causations. In the following chapters are introduced various foods which contain allergenic ingredients. These allergens must be listed on food labels or menu in restaurants, according to Decree 117/2011 Sb. At work I have focused mainly on a detailed description of these allergenic ingredients. They are analyzed in detail the most common allergens. We classify here milk, cereal, eggs and fish products.
Klíčová slova:
alergenní látky; alergická reakce; alergie; imunitní systém; potravinová intolerance; potravinové alergeny