Název:
Potřeba nutriční intervence u pacientů po cévní mozkové příhodě
Překlad názvu:
The need for nutritional intervention for patients after stroke
Autoři:
Šišková, Ivana ; Hlinovský, David (vedoucí práce) ; Kohout, Pavel (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Potřeba nutriční intervence u pacientů po cévní mozkové příhodě Souhrn Cíle práce: Zjistit, kolik pacientů po akutní cévní mozkové příhodě má dostatečný perorální příjem energie a bílkovin, a jak se tento stav změní po měsíci hospitalizace. Zhodnotit spojitost mezi poruchou polykání a příjmem stravy. Metody: Hodnocení bylo provedeno pomocí sledování příjmu stravy, záznamu podílu snědené porce, vyhodnocení přijaté energie a živin pomocí nutričního softwaru, a porovnání s vypočtenou potřebou energie (na základě Harris-Benedictovy rovnice) a bílkovin. K hodnocení polykání byl použit screeningový dotazník GUSS, soběstačnost byla hodnocena pomocí ADL testu. Sběr dat zahrnoval také antropometrické ukazatele (hmotnost, výška, obvod paže) a nutriční screeningy používané v Thomayerově nemocnici v Praze pro standardní i následnou péči o dospělé. Výsledky: Z 35 pacientů mělo dostatečný příjem energie z přijaté stravy 54 % pacientů a dostatečný příjem bílkovin 23 % pacientů v prvním týdnu po CMP. Po měsíci hospitalizace byl dostatečný příjem energie zjištěn u 66 % pacientů a 11 % z nich mělo dostatečný příjem bílkovin. U pacientů po akutní CMP nedošlo po měsíci hospitalizace ke zlepšení perorálního příjmu energie (p=0,2891, α=0,05) ani bílkovin. Poruchou polykání trpělo v prvním týdnu po vzniku CMP 84,4 %, po měsíci...Need of nutritional intervention in patients after stroke Summary Aims: To identify how many patients after acute stroke have accurate oral intake of energy and proteins and how is this condition changed after one month of hospitalization. To evaluate the association between dysphagia and food intake. Methods: The evaluation was conducted by observations of food intake, eaten food records, calculating of energy and nutrients intake and comparing to needed energy (by Harris-Benedicts equation) and proteins. GUSS screening tool was used to evaluation of swallowing, ADL test for self-sufficiency assessment. Data included antropometrical indicators (weight, height, arm circumference) and nutritional screenings in Thomayer hospital in Prague. Results: Of the 35 patients, 54 % had adequate oral intake of energy and 23 % adequate intake of proteins in the first week after stroke. Adequate oral intake of energy was indicated in 66 % of patients and adequate intake of proteins in 11 % after one month of hospitalization. There were no significant improvements of oral energy intake (p=0,2891, α=0,05) or protein intake (p=0,1336, α=0,05) after one month of hospitalization. 84,4 % of patients suffered from dysphagia in first week after stroke and 60,6 % after one month of hospitalization. Correlation between inadequate...
Klíčová slova:
cévní mozková příhoda; dieta při dysfagii; dysfagie; malnutrice; nutriční intervence; screening GUSS; výživa; dysphagia; dysphagia diet; GUSS screening; nutrition; nutritional intervention; stroke malnutrition