Název:
Gastronauts of Eastern Europe: Experiencing and Digesting Luxury Gastronomy in the Czech Republic.
Překlad názvu:
Gastronauts of Eastern Europe: Experiencing and Digesting Luxury Gastronomy in the Czech Republic
Autoři:
Hajdáková, Iveta ; Abu Ghosh, Yasar (vedoucí práce) ; Balon, Jan (oponent) ; Eyal, Gil (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2015
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] This dissertation is based on a research of luxury gastronomy conducted in two luxury restaurants in Prague. The main focus of analysis is on gastronomic experience as an affective commodity and a vehicle of social, economic and political transformation. The study examines how affect is produced, commodified and how value is generated in luxury "experiential gastronomy." It also analyzes the role of affect in transformation of individuals, the society, consumption practices, entrepreneurial practices, and labor. It shows how experts on gastronomy educate the public on appropriate consumption practices and eating habits. Eating and dining serve as "technologies of the self" (Rose 2004) through which individual and social health and well-being are achieved. Cultivated affect becomes a vehicle of the "purification from socialism" (Eyal 2003) and also plays an important part on the formation of ethical consumer and citizen (Muehlebach 2011). Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)Tato disertační práce je založena na výzkumu luxusní gastronomie, který byl uskutečněn ve dvou luxusních restaurací v Praze. Analýza se zaměřuje na gastronomický zážitek jakožto afektivní komoditu a prostředek sociální, ekonomické a politické transformace. Studie se soustředí na způsoby produkce a komodifikace afektu a vytváření hodnoty v rámci luxusní zážitkové gastronomie. Také analyzuje roli afektu při transformaci jednotlivců, společnosti, spotřebních praktik, podnikatelských praktik, a práce. Ukazuje, jak experti na gastronomii vzdělávají veřejnost ohledně správných spotřebních praktik a stravovacích návyků. Jídlo a jeho konzumace fungují jako " technologie sebe samého" (Rose 2004), jejíchž prostřednictvím je dosaženo individuálního a sociálního zdraví. Kultivovaný afekt se stává prostředkem "purifikace od socializmu" (Eyal 2003) a také hraje důležitou roli při vytváření etického spotřebitele a občana (Muehlebach 2011). Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Klíčová slova:
Affect; calculative tool; citizenship; consumption; discreet economy; economy; embodiment; exchange; experience; expert; expertise; gastronomy; habitus; hospitality; luxury; market; politics; postsocialism; service work; value; Affect; calculative tool; citizenship; consumption; discreet economy; economy; embodiment; exchange; experience; expert; expertise; gastronomy; habitus; hospitality; luxury; market; politics; postsocialism; service work; value