Název:
Individualizace při zajišťování dietního stravování v domovech pro seniory
Překlad názvu:
Individualization in providing diets in homes for the elderly
Autoři:
Pechušková, Pavlína ; Havrdová, Zuzana (vedoucí práce) ; Procházková, Martina (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zaměřuje na individualizaci péče při zajišťování stravování ve třech domovech pro seniory v Jihočeském kraji. Cílem kvalitativního výzkumu bylo odkrýt, jaké jsou možnosti domovů při zajišťování stravování, kde leží hranice a limity individualizované péče a jaký zaujímají klienti domovů postoj k individualizaci. Výsledky výzkumu ukazují, že domovy pro seniory mohou vyjít klientovi vstříc v základních individuálních požadavcích, jako je například výměna neoblíbeného pokrmu za jiný nebo neoblíbené přílohy za jinou. Zohledňují se také zdravotní omezení klientů v přípravě a podávání stravy. Pro větší individualizaci však nemají domovy kapacitu. Problémem je i nedostatek personálu. Spíše než finančním rozpočtem jsou domovy limitovány zákonnými normami. Konzervativní a konformní postoje klientů nemotivují manažery domovů k rozšíření možností nebo ke změně systému. Pojem individualizace si domovy pro seniory vykládají různým způsobem a v praxi se spíše o individualizaci ve stravování snaží, než že by ji skutečně realizovali. Ukázalo se, že individualizace je komplexní fenomén, jehož míra naplňování závisí na mnoha faktorech, především na celkovém přístupu pracovníků ke klientům a na postojích samotných klientů.Diploma thesis is focused on the individualization in providing diets in three homes for the elderly in the South Bohemian region. The main goal of the qualitative research was to uncover what the options of the homes in providing the diets are, where the boundaries and the limits of the individualized care are and what the clients' attitude toward individualization is. Results of the research show that the homes for the elderly can accommodate just to the basic requirements of the client, such as replacing unpopular dish or side dish for another one. Medical restrictions of the clients in preparation and serving their food are taken into account. The homes don't have the capacity for greater individualization. Another problem is the lack of staff. The homes are limited by legislation rather than by their financial budget. Clients' conservative and conformal attitudes are not empowering managers to expand some options or to change the system. The concept of the individualization is interpreted by the homes for the elderly in different ways. In practice, they rather just try to individualize the diets, than truly doing it. It turned out that individualization is a complex phenomenon and the extend of its fulfillment depends mainly on organizations' overall approach to the clients and on the clients'...
Klíčová slova:
domovy pro seniory; individualizace; senioři; Standardy kvality sociálních služeb; stravování; diets; homes for the elderly; individualization; seniors; Social services quality standards