Název:
Vliv různých druhů a poměrů mikrokrystalické celulosy a laktosy na fyzikální vlastnosti tabletovin a tablet.
Překlad názvu:
Influence of different types and ratios of microcrystalline cellulose and lactose on physical properties of tablet blends and tablets.
Autoři:
Machutková, Hana ; Šklubalová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Ondrejček, Pavel (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] 1 Abstrakt Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D. Posluchač: Hana Machutková Název diplomové práce: Vliv různých druhů a poměrů mikrokrystalické celulosy a laktosy na fyzikální vlastnosti tabletovin a tablet V práci byly hodnoceny vlastnosti tabletovin připravených z pěti různých druhů mikrokrystalické celulosy (Avicel® A-101, 102, 105, 112, 200) a tří druhů laktosy v různých poměrech. U tabletovin byla porovnávána vlhkost, sypná a setřesná hustota a sypný úhel. S přídavkem laktosy do směsi docházelo obecně ke snížení obsahu vlhkosti v tabletovině. Po vyhodnocení tokových vlastností byly směsi s vhodnými vlastnostmi vylisovány při lisovacích silách 8 a 12kN. Byla sledována síla potřebná k vysunutí tablety, pevnost, doba rozpadu a oděr vzniklých tablet. Nejhorší lisovatelnost byla zjištěna pro směsi s vyšší koncentrací Avicelu 105. Díky velmi malým a jemným částicím (cca 20μm) docházelo k nerovnoměrnému plnění matrice a lisování nebylo úspěšné. Naopak nejlepší tokové a kompaktační vlastnosti vykazovaly směsi Avicelu 200. Nejvyšší pevností se vyznačovaly tablety obsahující pouze Avicel. S přídavkem laktosy pevnost tablet ve většině případů klesala. Při porovnání pevnosti tablet připravených...1 Abstract Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of: Departmanet of Pharmaceutical technology Consultant: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D. Student: Hana Machutková Title of Thesis: Influence of different types and ratios of microcrystalline cellulose and lactose on physical properties of tablet blends and tablets. In this study, the properties of tablet blends prepared from five different kinds of microcrystalline cellulose (Avicel ® A-101, 102, 105, 112, 200) and three types of lactose in different proportions were evaluated. Moisture content, the bulk and tapped density and the angle of repose were compared for tablet blends. The addition of lactose to the mixtures caused the decrease in the moisture content in the tablet blends. After evaluating the flow properties, the mixtures with suitable characteristics were compacted at compression forces of 8 and 12 kN. The force required to eject the tablet, the table strength, the disintegration time and the friability of the resulting tablets were estimated. The worst compressibility was identified for mixtures with higher concentration of Avicel 105. Due to its very small and fine particles (approximately 20μm) the filling of matrix was not uniform making tablet compression unsuccessful and thus the of uniform...
Klíčová slova:
pomocné látky; rovnice lisování; Tablety; záznam síla-dráha; compaction equation; excipients; force-displacement record; Tablets