Original title:
Stanovení železa v pivu metodou atomové absorpční spektroskopie
Translated title:
Determination of iron in beer using atomic absorption spectroscopy
Authors:
Jandovská, Vladimíra ; Tesařová, Eva (advisor) ; Frantík, František (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Obsahem této práce je vývoj a optimalizace metody stanovení obsahu železa v pivu bezplamenovou AAS jako citlivější alternativy k běžně používané plamenové AAS. Zatímco pro vodné roztoky byla vyvinutá metoda plně funkční, u reálných vzorků piva matriční efekty zcela znemožňovaly toto stanovení. Proto byla vyvinuta metoda přípravy vzorku, a to přečištění piva přes kolonku naplněnou adsorbentem Florisilem. Po této úpravě byly rušící látky odstraněny a mez detekce pro tento způsob stanovení byla stanovena šestkrát nižší než pro plamenovou AAS. Vzhledem k tomu, že v reálném vzorku byl naměřen o 30 % nižší obsah železa než pomocí plamenové AAS, je třeba danou metodu dále optimalizovat, což bude předmětem dalších experimentů.This thesis describes the development and optimisation of a method for determination of iron in beer using electrothermal atomic absorption spectroscopy as a more sensitive option to routinely used flame atomic absorption spectroscopy. While a fully functional method has been developed for aqueous solutions, matrix effects in real beer samples made this determination impossible. Therefore, a method of sample preparation has been developed, beer purifying through column with adsorbent Florisil. After this adjustment the interfering substance was eliminated and the detection limit of ETAAS was six times lower than the detection limit of FAAS. The content of iron in the real beer sample using ETAAS was measured as 30 % lower than using FAAS, it is therefore necessary to optimise this method. This will be the subject of further experiments.
Keywords:
AAS; beer; iron; AAS,železo; pivo
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/71605