Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení biologicky aktivních látek ve chmelu metodou LC/HR-MS
Jandovská, Vladimíra ; Sobotníková, Jana (vedoucí práce) ; Spáčil, Zdeněk (oponent)
Obsahem této práce je vývoj a optimalizace metody pro identifikaci polyfenolických látek pocházejících ze chmelu (Humulus lupulus L.) s potencionální antimikrobiální aktivitou. V rámci extrakce látek ze chmelu byly sušené chmelové hlávky aplikovány do růstového media, odkud látky difundovaly do agaru a po naočkování bakteriálním kmenem Streptococcus aureus vytvořily inhibiční zónu. Pro extrakci látek z agaru byla optimalizována metoda kombinující extrakci acetonem s vysolením metodou QuEChERS. Měření probíhalo s použitím LC/HR-MS s hybridním analyzátorem kvadrupól-orbitální pastí. MS metoda byla vyvinuta jako screening s následnou fragmentací látky na základě seznamu hmot. Látky extrahované z inhibiční zóny byly následně identifikovány buď proti databázi, anebo byla jejich struktura objasněna pomocí fragmentačních spekter.
Stanovení železa v pivu metodou atomové absorpční spektroskopie
Jandovská, Vladimíra ; Tesařová, Eva (vedoucí práce) ; Frantík, František (oponent)
Obsahem této práce je vývoj a optimalizace metody stanovení obsahu železa v pivu bezplamenovou AAS jako citlivější alternativy k běžně používané plamenové AAS. Zatímco pro vodné roztoky byla vyvinutá metoda plně funkční, u reálných vzorků piva matriční efekty zcela znemožňovaly toto stanovení. Proto byla vyvinuta metoda přípravy vzorku, a to přečištění piva přes kolonku naplněnou adsorbentem Florisilem. Po této úpravě byly rušící látky odstraněny a mez detekce pro tento způsob stanovení byla stanovena šestkrát nižší než pro plamenovou AAS. Vzhledem k tomu, že v reálném vzorku byl naměřen o 30 % nižší obsah železa než pomocí plamenové AAS, je třeba danou metodu dále optimalizovat, což bude předmětem dalších experimentů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.