Original title:
Vztah mezi edukací a stravovacími zvyklostmi středoškoláků.
Translated title:
The relationship between education and human dietary habits of high school.
Authors:
Králová, Kateřina ; Bunc, Václav (advisor) ; Skalská, Marie (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Název práce: Vztah mezi edukací a stravovacími zvyklostmi středoškoláků. Cíle práce: Formou ankety zjistit a porovnat stravovací zvyklosti adolescentů v závislosti na typu instituce, ve které se vzdělávají. Metoda: Anketa. Výsledky: Skupinou, jež se nejvíce řídí zásadami racionálního stravování, jsou gymnazisté. Nejméně tyto zásady dodržují studenti učiliště. Pravidla zdravého životního stylu více dodržují chlapci, kteří se nejen optimálně stravují, ale mají také více pohybu než dívky. Nejvhodnější stravovací návyky, pohybový režim i hodnoty BMI mají chlapci studující gymnázium. Klíčová slova: střední škola, adolescence, stravovací návyky, BMI, pohybová aktivita, výživa, anketa.Title of work: The relationship between education and human dietary habits of high school students. Aim of work: Due to a survey find out and compare the eating habits of adolescents based on their education. Method: Survey. Results: The group, that follows the principles of a rational alimentation, is young grammar school students. The group that sticks to these principles the least are students of vocational schools. Boys stick to the principles of a healthy life style more. Not only they eat well, they also have more physical activities than girls. The best eating habits, more physical activities and BMI figures have boys, who study at a grammar school. Key words: Grammar School, Adolescence, Eating Habits, BMI, Physical Exercises, Diet, Survey.
Keywords:
Adolescence; BMI; Diet; Eating Habits; Grammar School; Physical Exercises; Survey; adolescence; anketa; BMI; pohybová aktivita; stravovací návyky; Střední škola; výživa
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/70524