Original title:
Psychoreologie roztíratelných emulgovaných tuků
Translated title:
Psychorheology of soft margarines
Authors:
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Panovská, Z. ; Seifert, P. ; Svoboda, Z. ; Novák, B. Document type: Papers Conference/Event: Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků /43./, Strážnice (CZ), 2005-05-11 / 2005-05-13
Year:
2005
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Byly studovány reologické a senzorické vlastnosti roztíratelných emulgovaných tuků. Pomocí rotační reometrie byly z reologických parametrů stanoveny statická mez toku, zdánlivá viskozita a tixotropie. Senzorické parametry byly stanoveny v souladu s mezinárodními normami ISO. Bylo stanoveno rozmezí hodnot reologických parametrů, charakterizující optimální texturu roztíratelných emulgovaných tuků. S rostoucím obsahem vody v emulzi se zlepšuje jejich roztíratelnost. Statisticky průkazná závislost byla zjištěna rovněž mezi přijatelností textury a jejich chuti.This paper summarises the preliminary results form the research into the influence that conditions of agitation has on the progression of the aggregation process and on some of the properties of formed aggregates affecting the efficiency of separation processes. These results show that the applied velocity gradient G, the period of its action T and the distribution of a velocity field in the agitated volume of water influence the number of aggregates, their size and shape in a significant manner. Smaller and denser aggregates of a homogenous size and more resistant to breaking-up are formed with higher velocity gradient.
Keywords:
psychorheology; rotational rheometry; sensory analysis; soft margarines Project no.: CEZ:AV0Z20600510 (CEP), IAA2060404 (CEP) Funding provider: GA AV ČR Host item entry: Sborník přednášek z XLIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků, ISBN 80-86238-46-6
Institution: Institute of Hydrodynamics AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0118902