Název:
Hodnocení složení mateřského mléka ve vztahu k nutrici kojící ženy
Překlad názvu:
Evaluation of the Composition of Breast Milk in Relation to Nutritional Lactating Women
Autoři:
Kotilová, Lucie ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Herink, Josef (oponent) Typ dokumentu: Rigorózní práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Kotilová Lucie Konzultant: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Hodnocení složení mateřského mléka ve vztahu k nutrici kojící ženy Mateřské mléko je považováno za ideální výživu novorozenců během prvních šesti měsíců života. Jeho kvalita je důležitým faktorem k ovlivnění prospívání novorozenců. Kvalita mateřského mléka souvisí s řadou vnitřních i vnějších faktorů. Právě jedním z vnějších faktorů je mateřské nutrice, tedy dieta kojících maminek. Naší studie se zúčastnilo 38 kojících žen spolu s jejich miminky. Byla provedena celá řada měření, při kterých jsme se zaměřili na složení dietního příjmu maminek a složení mateřského mléka. Cílem naší studie bylo odhalení vzájemných vtahů mezi mateřským nutričním příjmem a složením mateřského mléka. Ve složení nutričního příjmu maminek jsme nepozorovali statisticky významné rozdíly v závislosti na délce kojení. Energetický příjem kojících žen v kcal/kg se měnil pozvolna (ANOVA P = 0,4666). Statisticky významné změny nebyly zaznamenány ani mezi základními živinami, vitamíny, tak ani na úrovni minerálních látek a stopových prvků. Ze složení mateřského mléka v jednotlivých obdobích měření jsme odhalili statisticky...Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of Biological and Medical Sciences Candidate: Mgr. Kotilová Lucie Consultant: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Title of Thesis: Evaluation of the Composition of Breast Milk in Relation to Nutritional Lactating Women Maternal milk is considered the ideal nutrition for infants during the six months of life. Its quality is an important factor affecting the well-being of newborns. The quality of breast milk is linked with a number of internal and external factors. One of the external factors is maternal nutrition which means a diet of lactating mothers. Our study included 38 lactating mothers with their babies. We made a number of measurements, in which we focused on the composition of dietary intake of mothers and composition of breast milk. The aim of our study was to detect interactions between maternal nutritional intake and composition of breast milk. The composition of nutritional intake of mothers did not observe statistically significant differences depending on the duration of breastfeeding. Energy intake of lactating mothers in kcal/kg varied slowly (ANOVA P = 0.4666). No statistically significant changes between intake of vitamins, intake of minerals and trace elements were observed. We revealed a...