Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Prenatální výživa matky vzhledem k postnatálním onemocněním dítěte
Kotilová, Lucie ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Fikrová, Petra (oponent)
DIPLOMOVÁ PRÁCE Prenatální výživa matky vzhledem k postnatálním onemocněním dítěte Souhrn Mateřská výživa v období těhotenství je důležitá pro správný vývoj a růst plodu. Prenatální výživa může hrát roli v genetických pochodech, může je měnit a tím vést k poruchám ve vývoji plodu. Intrauterinní fáze vývoje jedince je nejkritičtějším obdobím a možné změny mohou způsobit pozdější vznik onemocnění u jedinců. Vývoj nemocí u dětí může být podmíněn prenatální výživou. Těhotná ženy by během těhotenství měla přijímat stravu, která bude mít vyvážený poměr hlavních živin, tj. sacharidů, bílkovin a tuků, ale také by její strava měla být bohatá na vitaminy a stopové prvky. Dostatečný příjem bílkovin je nutný pro správný růst plodu a placenty. Strava bohatá na cukry může podnítit změny v metabolismu cukrů a vézt k vývoji DM2. Mateřská výživa obsahující nadměrné množství tuků, především cholesterolu, hraje roli ve vzniku aterosklerotických lézí v cévách potomků. Z hlediska vitaminů byl odhalen vliv vitaminu D a vitaminu E na vývoj imunitního systému. Nedostatečný příjem těchto vitaminů může být zodpovědný za vznik onemocnění, která jsou podmíněna imunitně, jako např. astma bronchiale nebo atopický ekzém. Významnou roli má kyselina listová (vitamin B12), která se podílí na replikaci DNA a správném množení buněk. Její...
Hodnocení složení mateřského mléka ve vztahu k nutrici kojící ženy
Kotilová, Lucie ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Herink, Josef (oponent)
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Kotilová Lucie Konzultant: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Hodnocení složení mateřského mléka ve vztahu k nutrici kojící ženy Mateřské mléko je považováno za ideální výživu novorozenců během prvních šesti měsíců života. Jeho kvalita je důležitým faktorem k ovlivnění prospívání novorozenců. Kvalita mateřského mléka souvisí s řadou vnitřních i vnějších faktorů. Právě jedním z vnějších faktorů je mateřské nutrice, tedy dieta kojících maminek. Naší studie se zúčastnilo 38 kojících žen spolu s jejich miminky. Byla provedena celá řada měření, při kterých jsme se zaměřili na složení dietního příjmu maminek a složení mateřského mléka. Cílem naší studie bylo odhalení vzájemných vtahů mezi mateřským nutričním příjmem a složením mateřského mléka. Ve složení nutričního příjmu maminek jsme nepozorovali statisticky významné rozdíly v závislosti na délce kojení. Energetický příjem kojících žen v kcal/kg se měnil pozvolna (ANOVA P = 0,4666). Statisticky významné změny nebyly zaznamenány ani mezi základními živinami, vitamíny, tak ani na úrovni minerálních látek a stopových prvků. Ze složení mateřského mléka v jednotlivých obdobích měření jsme odhalili statisticky...
Hodnocení složení mateřského mléka ve vztahu k nutrici kojící ženy
Kotilová, Lucie ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Herink, Josef (oponent)
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Kotilová Lucie Konzultant: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Hodnocení složení mateřského mléka ve vztahu k nutrici kojící ženy Mateřské mléko je považováno za ideální výživu novorozenců během prvních šesti měsíců života. Jeho kvalita je důležitým faktorem k ovlivnění prospívání novorozenců. Kvalita mateřského mléka souvisí s řadou vnitřních i vnějších faktorů. Právě jedním z vnějších faktorů je mateřské nutrice, tedy dieta kojících maminek. Naší studie se zúčastnilo 38 kojících žen spolu s jejich miminky. Byla provedena celá řada měření, při kterých jsme se zaměřili na složení dietního příjmu maminek a složení mateřského mléka. Cílem naší studie bylo odhalení vzájemných vtahů mezi mateřským nutričním příjmem a složením mateřského mléka. Ve složení nutričního příjmu maminek jsme nepozorovali statisticky významné rozdíly v závislosti na délce kojení. Energetický příjem kojících žen v kcal/kg se měnil pozvolna (ANOVA P = 0,4666). Statisticky významné změny nebyly zaznamenány ani mezi základními živinami, vitamíny, tak ani na úrovni minerálních látek a stopových prvků. Ze složení mateřského mléka v jednotlivých obdobích měření jsme odhalili statisticky...
Prenatální výživa matky vzhledem k postnatálním onemocněním dítěte
Kotilová, Lucie ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Fikrová, Petra (oponent)
DIPLOMOVÁ PRÁCE Prenatální výživa matky vzhledem k postnatálním onemocněním dítěte Souhrn Mateřská výživa v období těhotenství je důležitá pro správný vývoj a růst plodu. Prenatální výživa může hrát roli v genetických pochodech, může je měnit a tím vést k poruchám ve vývoji plodu. Intrauterinní fáze vývoje jedince je nejkritičtějším obdobím a možné změny mohou způsobit pozdější vznik onemocnění u jedinců. Vývoj nemocí u dětí může být podmíněn prenatální výživou. Těhotná ženy by během těhotenství měla přijímat stravu, která bude mít vyvážený poměr hlavních živin, tj. sacharidů, bílkovin a tuků, ale také by její strava měla být bohatá na vitaminy a stopové prvky. Dostatečný příjem bílkovin je nutný pro správný růst plodu a placenty. Strava bohatá na cukry může podnítit změny v metabolismu cukrů a vézt k vývoji DM2. Mateřská výživa obsahující nadměrné množství tuků, především cholesterolu, hraje roli ve vzniku aterosklerotických lézí v cévách potomků. Z hlediska vitaminů byl odhalen vliv vitaminu D a vitaminu E na vývoj imunitního systému. Nedostatečný příjem těchto vitaminů může být zodpovědný za vznik onemocnění, která jsou podmíněna imunitně, jako např. astma bronchiale nebo atopický ekzém. Významnou roli má kyselina listová (vitamin B12), která se podílí na replikaci DNA a správném množení buněk. Její...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.