Název:
Vliv polymorfismu kandidátního lokusu na technologické vlastnosti mléka
Autoři:
MIJAILOVIĆ, Angelina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce je provést analýzu vlivu polymorfních variant zvoleného lokusu (SCD) na technologickou jakost mléka. Na začátku je popsána mléčná užitkovost společně s mléčnou žlázou její struktura, onemocnění s ní spojená a její produkce mleziva a mléka. Dále je popsáno složení mléka, tedy obsah tuků včetně mastných kyselin, sacharidů, minerálních látek, vitaminů, bílkovin syrovátkové bílkoviny (-laktoglobulin, -laktalbumin), kaseiny (-kasein, -kasein, -kasein). Práce se dále zabývá genomem skotu, genetickými markery, kandidátními lokusy. V metodice je popsána izolace DNA, PCR, včetně metodiky PCR pro SCD, dále RFLP a stanovení mastných kyselin pomocí spektrofotometrie. V závěru práce jsou výsledky, které hodnotí četnosti genotypů a alel, ukazatele mléčné užitkovosti v závislosti na genotypu pro SCD a hodnocení vlivu genotypu SCD na spektrum mastných kyselin.The aim of this thesis is to analyze the influence of polymorphic variants of selected locus (SCD) on the technological quality of milk. At the beginning is described, milk yields along with the mammary gland - structure, diseases associated with it, colostrum and milk production. The composition of milk includes fat, fatty acids, carbohydrates, minerals, vitamins, proteins - whey protein (-lactoglobulin, -lactalbumin), casein (-casein, -casein, -casein) The thesis also deals with the genome of cattle, genetic markers, candidate loci. Methodology describes DNA isolation, PCR, including PCR for SCD, RFLP, and determination of fatty acids by spectrophotometry. At the end of the thesis are the results, which evaluate the genotypes and alleles abundance, the milk performance indicators depending on the genotype for SCD and the evaluation of the influence of the SCD genotype on the fatty acid spectrum.
Klíčová slova:
bílkoviny; mastné kyseliny; mléko; mléčné tuky; PCR; SCD; fatty acids; milk; milk fats; PCR; proteins; SCD Citace: MIJAILOVIĆ, Angelina. Vliv polymorfismu kandidátního lokusu na technologické vlastnosti mléka. České Budějovice, 2017. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/46703