Název:
Vliv redukčního činidla na granulometrické parametry nanočástic stříbra
Překlad názvu:
The influence of reducing agent on silver nanoparticles granumetric parameters
Autoři:
Šomodíková, Iva ; Dittrich, Milan (vedoucí práce) ; Šnejdrová, Eva (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Jsou předloženy výsledky experimentů o přípravě částic stříbra Tollensovou metodou redukce. Jako redukující agens byly využity netoxické přírodní látky, jako jsou škroby a extrakty z rostliny obsahující flavonoidy. Jako nejúčinnější redukční látky byly pro další studium vybrány amarantový škrob a extrakt z rostliny Paulinia cupana. Samotný škrob vede k tvorbě vysoce polydisperzního systému. Mísením škrobů s extraktem z rostliny Paulinia cupana byly získány nanočástice stříbra s dobrými parametry střední velikosti a distribuce hodnot velikostních parametrů. Fáze nukleace a růstu v procesu přípravy částic byla zlepšena ozářením mikrovlnami. Byla tak využita synergie intenzívního pohybu molekul ve vodné fázi a podobně zesíleného více termicky výrazného procesu v nově vznikajících kovových částicích. Produkty mohou být využity jako biokompatibilní protimikrobní agens a konservační přísady.We report an experimental evidence of a process of silver particles preparation by the Tollens reduction method. Natural non toxic reducing agents, such as various starches and flavonoid plant extracts were used. As the most efficient reducing agents amaranth starch and Paulinia cupana extract were choosen for the following study. The use of starches alone leads to highly polydisperse systems. The mixing of starches with Paulinia cupana extract results in silver nanoparticles with good size-mean and size-distribution parameters. The nucleation and growth phase of the particle preparation process were improved by the microwave irradiation. The synergy of intensified molecular movement in the water phase and the similar and more thermal accented process in the newly formed metal nanoparticles were exploited. This preparation method evidently leads to the higher quality systems usable as biocompatible antimicrobials and preservatives.