Název:
Výživa a stravovací návyky všeobecných sester a laické veřejnosti
Překlad názvu:
Nutrition and dietary habits of the general nurses and lay public
Autoři:
Kubalová, Simona ; Vachková, Eva (vedoucí práce) ; Machalová, Iva (oponent) ; Votroubková, Michaela (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Autor: Simona Kubalová Instituce: Ústav sociálního lékařství LF UK v Hradci Králové Oddělení ošetřovatelství Název práce: Výživa a stravovací návyky všeobecných sester a laické veřejnosti Vedoucí práce: Mgr. Eva Vachková Počet stran: 129 Počet příloh: 4 Rok obhajoby: 2009 Klíčová slova: složky výživy, stravovací návyky, správná výživa, výživa v průběhu života, alternativní výživové směry, výživová doporučení, vztah výživy k nemocnosti, programy zdraví, úloha všeobecné sestry Bakalářská práce pojednává o výživě, která může významným způsobem ovlivnit naše zdraví. Teoretická část práce poukazuje na faktory, které mohou ovlivnit vytváření stravovacích návyků, a na specifika výživy v průběhu života. Upozorňuje také na častá onemocnění, která lze ovlivnit výživou a seznamuje s výživovými doporučeními, formou obecných výživových tvrzení i potravinových pyramid. Těžiště práce tvoří kvantitativní průzkumné šetření, které porovnává přístup ke správné výživě, stravovací návyky a znalosti všeobecných sester a laické veřejnosti. Zabývá se také některými problémy u mladší populace (20 - 40 let) a starší populace (41 - 60 let). Zkoumaný vzorek tvoří pouze ženy ve věkové kategorii 20 - 60 let.The aim of the bachelor thesis deals with nutrition, which may significantly affect our health. The theoretical part highlights the factors that may affect establishment of dietary habits and the specificities of nutrition in your lives. It also describes frequent health problems which can be caused by nutrition and presents nutrition recommendations by general nutrition claims and food pyramids. The focus of the work consists of a quantitative explorary surveywhich compares the approach to good nutrition, eating habits and knowledge of general nurses and lay public. It also challenges some of the younger population (20 - 40 years) and eldery (41 - 60 years). The current sample consists of only women in the age category 20 - 60 years.