Název:
Význam hodnocení glykemického indexu potravin při léčbě syndromu inzulínové rezistence
Překlad názvu:
Significance of Assessment of Glycemic Index of Foods in the Treatment of Insulin Resistance Syndrome
Autoři:
Víšek, Jakub ; Rušavý, Zdeněk (vedoucí práce) ; Rosolová, Hana (oponent) ; Blaha, Vladimír (oponent) ; Prázný, Martin (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze Léka ská fakulta v Plzni Autoreferát dizerta ní práce MUDr. Jakub Víšek Význam hodnocení glykemického indexu potravin p i lé b syndromu inzulínové rezistence Autoreferát dizerta ní práce V dní obor: Vnit ní nemoci Plze , 2008 2 Dizera ní práce byla vypracována v rámci studia v doktorském studijním programu vnit ní nemoci na I. interní klinice, FN a LFUK v Plzni Uchaze : MUDr. Jakub Víšek I. interní klinika, FN a LFUK v Plzni, alej Svobody 80, Plze 304 60 Školitel: Prof. MUDr. Zden k Rušavý, Ph.D. I. interní klinika, FN Plze a LF UK v Plzni, alej Svobody 80, Plze 304 60 Oponenti: Prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc. 2. interní klinika, LF UK v Plzni a FN Plze Prof. MUDr. Vladislav Bláha, CSc. Klinika geronto-metabolická, LF UK v Hradci Králové a FN Hradec Králové MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D. 3. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha Autoreferát byl rozeslán dne: …………………………………….. Obhajoba dizerta ní práce p ed komisí pro obhajobu dizerta ních prací v oboru vnit ní nemoci se koná dne: …………………………………….. Místo obhajoby: …………………………………….. S dizerta ní prací je možno se seznámit na d kanátu Léka ské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, Husova 3, Plze . Prof. MUDr. Ond ej Topol an, CSc. p edseda komise pro obhajobu diserta ních prací v oboru vnit ní nemoci 3 OBSAH 1. P edmluva...OBJECTIVE - The aim of this study was to compare the impact effectiveness of a diet with a low glycemic index versus a common diabetic diet in selected metabolic and anthropometric parameters. RESEARCH DESIGN AND METHODS - 20 volunteers with the type 2 diabetes treated only with metformin were randomly split into two groups. Each group was advised to follow a common diabetic diet (DD) or a diet with a low glycemic index (GI) for a period of 3 months in a crossover design. The effectiveness of the two diets was evaluated according to the selected metabolic and anthropometric parameters using a hyperinsulinemic euglycemic clamp with endogenous glucose production measurement, indirect calorimetry and bioimpedance analysis. RESULTS - Body weight after 3 months following DD was 93kg (83-104) vs. GI 92kg (85- 104) p<0.05, BMI DD 31.3 kg/m2 (27.5-35.9) vs. GI 30.7 kg/m2 (27-35.3) p<0.05, body fat DD 28% (25.5-43) vs. GI 27% (23-43) p<0.05. The diets did not differ in effects on glycosylated hemoglobin, fasting glucose, lipid profile, insulin sensitivity or hepatic glucose production. CONCLUSIONS - In comparison with a common diabetic diet, the diet with low GI leads to a slight weight loss, as well as the BMI and body fat reduction. No significant differences regarding glycemic control, lipid profile, insulin...