Název:
Česká veřejnost k problematice geneticky upravených potravin – červen 2016
Překlad názvu:
Attitude of Czech Public to genetically modified food - June 2016
Autoři:
Buchtík, Martin ; Pilecká, Jarmila Typ dokumentu: Výzkumné zprávy
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Edice: Tiskové zprávy CVVM, svazek: or160923
Abstrakt: [cze][eng] V červnovém výzkumu zjišťovalo CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i. postoje české veřejnosti ke geneticky upraveným potravinám. Konkrétně bylo zjišťováno, zda se respondenti již s pojmem modifikovaných neboli geneticky upravených potravin setkali, následně vyjadřovali, do jaké míry je toto téma zajímá a zda mají dostatek informací o problematice geneticky modifikovaných potravin. Následně zodpovídali, jak často při nákupu potravin sledují údaje o genetické úpravě potravin či složek výrobku na etiketách výrobků. Poslední částí bloku byla sada výroků týkající se bezpečnosti konzumace takových potravin, stavu vědeckého poznání jejich dopadů na zdraví člověka a nakupování geneticky modifikovaných potravin. Zpráva nabízí i srovnání některých výsledků s výzkumem Pew Research Centre z USA.In June 2016 Public Opinion Research Centre included a block of questions connected to genetically modified food. Specifically, it was investigated whether respondents are familiar with the issue. Respondents commented their interest in genetically modified food. Subsequently, how often respondents monitor data on genetically modifying food or product ingredients on product labels. The last part of the block was a set of statements regarding the safety of eating such food, scientific knowledge of their impact on human health and the buying genetically modified food. The report also offers some comparison of the results of research by the Pew Research Centre in the US.
Klíčová slova:
genetically modified food