Název:
Obsah sacharózy v autentických medech z České republiky
Překlad názvu:
Content of succrose in authentic honey from Czech Republic
Autoři:
Mrázková, Iveta ; Titěra, Dalibor (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Práce je zaměřena na analýzu dat o cukerném složení medů pocházejících od včelařů v České republice. Databáze zahrne několik let a několik set lokalit. Cílem práce je ověření hypotézy, že obsah sacharózy v medech se liší v jednotlivých letech v souvislosti s průběhem počasí, zejména dostatku nebo deficitu srážek, takže v ojedinělých případech může i v nefalšovaných medech obsah sacharózy překročit limit daný normou.
Bude formulováno doporučení pro postup při nálezech vysokého obsahu sacharózy v nefalšovaných medech, aby se předešlo neoprávněnému postihu.
The work is focused on the analysis of data on sugar composition of honey coming from beekeepers in the Czech Republic. The database includes a number of years and several hundred locations. The aim is to test the hypothesis that sucrose content in honeys vary in individual years in connection with the course of the weather, especially the sufficiency or deficiency of rainfall, so that in rare cases it can even unadulterated honeys sucrose content exceed the limit specified standard.
It will formulate recommendations for action at the findings of the high sucrose content of genuine honeys to prevent unauthorized punishment.
Klíčová slova:
med; nektar; sacharóza; včela