Original title:
Vliv technologie ustájení dojnic na výskyt mastitidy
Translated title:
Effect of dairy cows housing technology on mastitis occurrence
Authors:
Brzáková, Lenka ; Stádník, Luděk (advisor) ; Jan, Jan (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit kvalitu ustájení, dojení a provést analýzu mastitidy na vybrané farmě. První část práce obsahuje literární přehled o technologiích ustájení, problematice mastitid, její detekci, původce, léčbu a faktory působící proti jejímu výskytu. Dále je tato část práce zaměřena na typy dojíren, správný postup při dojení a na robotizované dojení. Materiál a metody práce obsahují charakteristiku vybrané farmy, kde byla sledována za rok 2014 kvalita a technologie ustájení, dojení, výživu dojnic a dalších faktorů ovlivňujících výskyt mastitidy, jako je například ošetřování paznehtů. Poté byl sledován a hodnocen výskyt, detekce a správná léčba mastitidy. Farma Montamilk s.r.o. chová 1200 ks skotu a z toho přibližně 419 ks dojnic. V části práce výsledky byla sledována a hodnocena kontrola užitkovosti za kontrolní rok 2013 -- 2014, která byla uvedena u prvotelek a u krav na druhé a další laktaci. Ze zjištěných hodnot byla pomocí grafu vyjádřena dojivost, která byla výrazně lepší u krav na druhé a další laktaci. Dále byly v této části vyjádřeny v grafu složky mléka (tuk a bílkoviny), které byly též rozděleny podle laktací. Mezi další zjišťované parametry patřil výskyt mastitidy, u kterých dojnic a v jakém ročním období byl její výskyt častější, stejně jako její léčba a náklady na léčení jedné dojnice. Na závěr byl graficky znázorněn počet somatických buněk za rok 2014 za jednotlivé laktace. V části práce diskuse proběhlo porovnání zjištěných výsledků kontroly užitkovosti na vybrané farmě s celorepublikovým průměrem. Ze zjištěných výsledků je patrné, že dojnice v Montamilku byly v dojivosti u prvotelek lepší o 427 kg mléka a u krav na druhé a další laktaci byly též vyšší o 602 kg mléka než dojnice v České republice. Dále byly porovnány mléčné složky u dojnic v Montamilku s dojnicemi v České republice a výsledky nebyly příliš rozdílné. Obsah tuku u dojnic v Montamilku byl nižší za všechny laktace při porovnání s dojnicemi v České republice. Hodnota tuku v České republice byla u prvotelek 3,87 %, v Montamilku 3,85 % a hodnota tuku u krav na druhé a další laktaci byla v České republice 3,86 % a v Montamilku 3,81 %. Pokud se zaměřím na obsah bílkovin v mléce v České republice, u prvotelek byla hodnota 3,4 % a v Montamilku byla 3,3 %. Krávy na druhé a další laktaci v České republice měly obsah bílkovin v mléce 3,38 % a v Montamilku 3,36 %.The objective of my bachelor thesis was evaluation of quality of housing, milking and making analysis of mastitis on chosen farm.
First part of the thesis contains of literature summary about housing technologies, mastitis issues, their detection, originators, therapy and factors affects against their incidence. Thereafter is this part focused on tipes of milking parlours, corect milking procedures and mechanized milking.
Materials and methodes of the thesis contains the characteristics of chosen farm where the quality and technology of housing, milking and nutrition of milk cows and other factors affecting presence of mastitis such as taking care of cloven hooves was watched in 2014. The incidence, detection and curation of mastitis was watched afterwards. Montamilk s.r.o. farm cradles 1,200 pieces of cattle and milk cows are about 419 out of it.
In the part of thesis named results was watched and evaluated inspection of efficiency in inspecting year 2013 - 2014, which was stated on first lactated cows and on cows which are on second and further lactation. Milk yield was far better with cows on second or futher lactation according to data gathered during the study and expressed by diagram. Diagram of milk components (fat and proteins), which was divided by lactation, was expressed in this part too. Other examinated parameters was occurrence of mastitis - which milk cows, in which season is the occurrence more often, treatment and cost of treatment for one cow. At the end the number of somatic cells for 2014 was represented in diagram for particular lactations.
In part of thesis called discusion the comparison was drowed between results from chosen farm and national average of efficiency checks. From results is obvious that milk cow in Mnotamilk has been better in first lactated cows by 427 kg and in second and more lactated cows by 602 kg than is the avarage in Czech republic.
Far more the milk components in Montamilk was compared with rest of Czech republic and the results was quite similar. The volume of fat of Montamilk cows was lower in every lactation in comparison with milk cows from Czech. Value of fat in Czech republic avarage first lactated cows is 3,87 % in Montamilk 3,85 % and the value of fat on second and more lactation cows is 3,86 % in Czech average and 3,81 % in Montamilk.
Keywords:
dojení; hygiena; léčba; mastitida; prevence; stres; ustájení; zdravotní stav