Název:
Vliv odrůdy a ošetření osiva horkou vodou na rozvoj vybraných patogenů u cibule kuchyňské
Překlad názvu:
Influence of cultivar and hot water treatment on development of choosen pathogens of onion
Autoři:
Skoumalová, Tereza ; Koudela, Martin (vedoucí práce) ; Čeněk, Čeněk (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo ověřit meziodrůdové rozdíly v odrůdové odolnosti cibule kuchyňské Allium cepa L. k původci krčkové hniloby cibule Botrytis aclada a původci plísně cibule Peronospora destructor. Dále ověřit vliv ošetření osiva cibule kuchyňské Allium cepa L. horkou vodou na rozvoj původce krčkové hniloby cibule Botrytis aclada a původce plísně cibule Peronospora destructor.
Osivo cibule bylo vyseto do misek s pískem a destilovanou vodou a bylo umístěno do růstové komory. Pro pokusy s odrůdovou odolností byly použity odrůdy cibule Alice, Amfora F1, Avalon, Bolero F1, Grenada, Karmen, Tosca, Triumf F1 a Všetana. Pro pokusy s ošetřením osiva horkou vodou byly použity odrůdy cibule Alice, Amfora F1, Unico F1 a Tandem. Byly zadány ideální podmínky pro růst podle metodik firmy Moravoseed s. r. o. a byla orientačně hodnocena klíčivost osiva podle metodik ISTA International Seed Testing Association. Pokusy byly hodnoceny podle upraveného hodnocení od Pawelec et al. (2006).
Výsledky pokusů prokázaly, že existují meziodrůdové rozdíly v odolnosti cibule k vybraným původcům chorob. Nejodolnější odrůdy byly Bolero F1, Karmen, Všetana a Triumf F1 proti původci krčkové hniloby cibule Botrytis aclada a odrůdy Alice, Avalon, Bolero F1 a Tosca proti původci plísně cibule Peronospora destructor.
Výsledky pokusů na ověření vlivu ošetření osiva horkou vodou o teplotě 50 °C po dobu 20 minut proti původci krčkové hniloby cibule Botrytis aclada a původci plísně cibule Peronospora destructor v počátečním stádiu růstu rostlin, nemělo průkazný vliv na snížení rozvoje původců chorob. U odrůdy Amfora F1 byl pozorován vliv ošetření osiva horkou vodou, ale výsledky byly neprůkazné.
Pěstování odrůd s vyšší odolností vůči daným původcům chorob, by mohlo být po ověření odolnosti ve víceletých pokusech, důležitým preventivním nástrojem regulace výskytu uvedených chorob při pěstování cibule.
The target of the work was verificated the varietal differences in varietal resistance onion Allium cepa L. to pathogens onion neck rot Botrytis aclada and pathogens mildew onion Peronospora destructor and verificated the effect of the seed treatment with hot water to reduce choosen pathogens of onion neck rot Botrytis aclada and mildew onion Peronospora destructor.
Seed were sown to bowls with sand and destilled water. Bowls were place in growth chambers. For experiments with varietal resistance were used cultivar onion: Alice, Amfora F1, Avalon, Bolero F1, Grenada, Karmen, Tosca, Triumf F1 and Všetana. For experiments with hot watre treatment were used cultivar onion: Alice, Amfora F1, Unico F1 and Tandem. Growth chambre had ideal climate by method firm Moravoseed s. r. o. and seed germination was evaluented by method ISTA International Seed Testing Association. Experiments were evalueter by modified method by Pawelec et al. (2006).
The results demonstrated the exists between coultivar differences the resistence onion to selected pathogens. The most resistence cultivar onion were Bolero F1, Karmen, Všetana and Triumf F1 againts the pathogens onion neck rot Botrytis aclada and cultivar onion Alice, Avalon, Bolero F1 and Tosca againts the pathogens mildew onion Peronospora destructor.
The result demonstrated the effect of seed treatment with hot water to select pathogens hadn´t signification efect. Hot water treatment about 50 °C for 20 minuts for seeds onion can´t reduce infect onion neck rot Botrytis aclada and infect mildew onion Peronospora destructor.
For cultivar onion Amfora F1 was observed treatment effect, but results were inconclusive.
Growing varieties with better resistence to the phytopathogenic fungy, could be after verifying higher resistence in multi-experiment, important preventive tool for regulating presence of such diseases when growing onions.
Klíčová slova:
choroby; cibule kuchyňská; odolnost; odrůda; osivo; ošetření horkou vodou