Název:
Vliv způsobu kastrace prasat na růst, jatečnou hodnotu a kvalitu vepřového masa
Překlad názvu:
The effect of castration method of pigs on growth, carcass value and pork quality
Autoři:
Chalupa, Josef ; Okrouhlá, Monika (vedoucí práce) ; Urbanová, Daniela (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou spojenou s vlivem způsobu kastrace prasat na růst, jatečnou hodnotu a kvalitu vepřového masa. V současné době je legislativně povoleno kastrovat mladé kanečky chirurgickou cestou do 7 dnů věku bez anestezie a analgetik. Tato metoda je chovateli nejvíce využívána a to hned z několika důvodů. Metoda je jak finančně, tak i časově málo náročná. V praxi jsou ji pro její jednoduchost schopni provádět i školení pracovníci farem, i když by měl tento zákrok provádět veterinář, ovšem praxe je trochu jiná.
Problém nastane od roku 2018, kdy by se výše zmíněná metoda měla přestat používat. Důvodem je snaha ulevit zvířatům od bolesti a zlepšit welfare.
Hlavními důvody kastrace jsou kančí pach, který je spojený s pohlavním dospíváním a hormonální činností. Hlavními látkami, které zapříčiňují kančí pach jsou - androsteron, skatol a indol. Kde androsteron je steroidní hormon tvořený ve varlatech, který působí, jako pach moči. Skatol je tvořen v tlustém střevě a jeho pach je nejpřirovnatelnější k pachu fekálií. Dalším důvodem je vyšší aktivita, až agresivita nekastrovaných jedinců. Agresivita je negativní jev, který způsobuje zranění mezi zvířaty a dále dochází k agresi vůči chovatelům.
Vlivem výše uvedených skutečností dochází k četným výzkumům, jak se s touto problematikou vypořádat. Jsou popisovány možnosti chirurgické kastrace s lokálním, nebo celkovým znecitlivěním. Metoda s lokálním znecitlivěním se jeví, jako nejpraktičtější. Další metodou je imunologická kastrace, kde kastrace probíhá hormonálním způsobem. Jsou aplikovány 2 injekce s časovým rozestupem. První je aplikována ve věku 13 až 16 týdnů věku a druhá ve věku 21 až 22 týdnů věku.
Mezi alternativní způsoby úlevy od bolesti způsobené při chirurgické kastraci patří výkrm kanečků, kde je různými opatřeními potřeba snížit agresivitu a úroveň kančího pachu. Mezi tato opatření můžeme zahrnout např. výkrm do nižších porážkových hmotností
(80 až 90 kg), nebo výběr plemene. Zajímavou alternativní metodou je také sexování spermií, kdy je snaha o co nejvyšší produkci samičího pohlaví. Tato metoda ovšem v současné době díky své náročnosti nepřipadá v úvahu do běžného provozu.
This thesis describes the issue related to the influence of pigs castration methods on their growth, slaughter value and meat quality. Nowadays, it is legal the surgical castration within anaesthesia in young boards, younger than 7 days. This method is the most used by pig breeders for several reasons, but especially it is neither financially or time demanding. Even though this surgical invention should be performed by veterinarian, but due to it simplicity it is performed by educated farm workers in practice.
The problem will occur in 2018. In this year the surgical castration without anaesthesia will be prohibited because of animal pain and the effort to improve animal welfare.
The main reason of piglet castration is the boar taint, which is connected to sexual maturation and hormone activity. The main substances, which caused the boar taint, are androstenone, skatole and indole. Androstenone is a steroid hormone produced in the testis with the typical urine like odor. Skatole is the substance with fecal odor and it is produced in the hind gut. Another reason for piglet castration is higher activity, even aggression in
non-castrated pigs. The aggression is a negative effect causes injuries between animals. The next negative effect is the aggression against breeders.
Based on these facts, there are numerous studies focused on possible solutions of this problem. There are describes surgical castration with local or total analgesia. The most practical, seems to be the local analgesia. Another method is the immune castration, where it is based on the hormone castration. There are applied 2 injections with the time lag. The first is applied in 13 to 16 weeks old pigs, the second in 21 to 22 weeks old pigs.
The alternative method for relieving the pain is the boar fattening, where is important to decreased the aggression and level of boar taint by different methods. One of the methods is fattening pigs to lower slaughter weight (between 80 to 90 kg), or the breed choice. An interesting method is also sperm sexing, where is an effort for the highest female production. However, this method is not relevant for everyday practice, due to its difficulty.
Klíčová slova:
Jatečná hodnota; Kastrace; Kvalita masa; Prase; Růst